knjizara.com
Žene i konkubine
tri novele

Su Tong (autor)

Žene i konkubine
642 din
Stara cena: 803 din
U korpu

Prema prvoj noveli iz ovog izbora, Žene i konkubine, snimljen je čuveni film Visoko podigni veliki crveni lampion, u režiji Džan Jimoua, koji je osvojio više prestižnih nagrada, uključujući i Srebrnog lava za najbolju režiju na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 1991. godine. Su Tong u centar pažnje stavlja ženske likove i njihove izrazito složene međusobne odnose unutar zajedničkog domaćinstva. Opisima piramid

alne hijerarhije koja vlada u kineskoj porodici i stavljanjem naglaska na duhovni svet žena, a naročito na stepen njihove samosvesti, pisac ispituje odnos pojedinca prema neprikosnovenoj moći tradicionalnog patrijarhata, kao i obrasce ponašanja koji iz tog odnosa proističu.
Su Tong u svojoj prvoj i najpoznatijoj eksperimentalnoj noveli, Bekstva hiljadu devetsto trideset i četvrte, opisuje raspad i propast jedne seoske porodice u vreme poplava, epidemije kuge i gladi tridesetih godina prošlog veka. To je priča o velikim migracijama, tačnije bekstvima iz sela u grad, bolnom procesu industrijalizacije i modernizacije u Kini, kao i o napuštanju tradicionalnih vrednosti zarad uzbudljivijeg gradskog života.
U potragu za sopstvenim identitetom upušta se i buntovni mladi narator duhovite novele Zdravo, pčelaru. Junak ove priče nezadovoljan je životom u svojoj monotonoj varošici u kojoj se oseća stešnjeno, te uzbuđenje i zadovoljenje sopstvene potrebe za slobodom traži u beskonačnom lutanju kineskim metropolama.
Iz Pogovora Mirjane Pavlović

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Kineska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Geopoetika; 2010; Broširani povez; latinica; 20 cm; 191 str.; 978-86-6145-015-0;