knjizara.com
Žena danas (1936-1940): bibliografija

Larisa Kostić, Emilija Aćimović (autor)

Žena danas (1936-1940): bibliografija
1540 din
U korpu

Bibliografija prve serije časopisa Žena danas (1936–1940) objavljena je kao 33. knjiga edicije Istorija srpske književne periodike. Autorke su učinile dvostruki bibliografski i bibliotečko-informatički posao unošenjem bibliografskih jedinica časopisa u elektronsku bazu COBISS. Žena danas (1936–1940): bibliografija, podrazumeva stoga i istu tu bibliografiju unetu u pomenuti jedinstveni informatičko-bibliotečki sistem, o čemu u štampanoj bibliografiji svedoče UDK brojevi dodeljeni bibliografskim jedinicama.
Rukopis monografije se sastoji iz sledećih delova: uvodne studije, same bibliografije tj. bibliografskog pop

isa časopisnih članaka, literature, imenskog registra i predmetnog registra.
U uvodnoj studiji su Larisa Kostić i Emilija Aćimović pored osnovnih podataka, tzv. lične karte časopisa, pružile i tumačenja pojave časopisa i njegove uredničke politike. Takođe su objasnile svoje stručne izbore pri izradi bibliografije, kao i proces rada, tj. razrešenja nedoumica koje su se tokom rada pojavljivale. Bibliografija je sastavljena postupkom de visu, a bibliografski opis je urađen prema međunarodnom standardu ISBD(CP). Jedinice se navode jezikom i pismom članaka. Anotacije su rađene tako da je šire objašnjenje dato onda kada razumevanje pojave tj. izvora članka to zahteva. Ilustracije u vidu crteža, fotokolaža, fotografije i reprodukcija slika navođene su anotaciji kao sastavni deo članka, uz pisanje imena autora uvek kada je ono poznato. U Imenskom registru su po azbučnom redosledu popisani autori i pseudonimi. Predmetni registar je, kao i imenski, urađen vrlo pažljivo, i na jasan način otrkiva koje su bile osnovne preokupacije saradnica i saradnika časopisa odnosno šta su topoi njegove uredničke politike – pacifizam, feminizam, žensko iskustvo, pedagogija, književnost, likovna umetnost i film.
Sama bibliografija kao središnji i najvažniji deo monografije sastoji se od šestopedeset jedinica organizovanih u dvadeset devet većih jedinica – časopisnih brojeva. U okviru istraživanja periodike u Institutu za književnost i umetnost, zahteva se – izuzev kod obrade dnevne štampe u letopisima kulturnog života – očuvanje i vidljivost časopisnog broja kao celine, tj. osnovne jedinice proučavanja, pa samim tim i principa organizacije bibliografije.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Žene
Ostali naslovi iz oblasti: Publicistika

Izdavač: Institut za književnost i umetnost; 2021; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 167 str.; 978-86-7095-282-9;