knjizara.com
Žene na tlu Srbije : od praistorije do savremenog doba

Maja Nikolić, Jasna Vuković, Miroslav Vujović (autor)

Žene na tlu Srbije : od praistorije do savremenog doba
5940 din
Stara cena: 6600 din
U korpu

Priča o ženi, istorija života žene, njenog položaja i statusa u društvu, kao i načini ispoljavanja i doživljavanja njene ženskosti neraskidivo su povezani sa istorijom kulture i civilizacije, društveno-političkim prilikama, ali i sa razvojem tehnologije, promenom ljudske svesti i tekovinama modernog doba.
Monografija predstavlja prvi dijahronijski i interdisciplinarni prikaz života žene na prostoru današnje Srbije od praistorije do savremenog doba. Autorski tim

koji čine eminentni stručnjaci iz različitih oblasti, vodeći se naučnim pristupom i u skladu sa novim saznanjima, stilom prilagođenim široj čitalačkoj publici, pregledno i jasno su predočili i rekonstruisali kako je tekao život žene na ovim prostorima – od neolita do današnjih dana.
Najranija svedočanstva o životu žena na ovim prostorima pružaju arheološki ostaci, pronađeni u grobovima i naseljima. Na osnovu tih nalaza može se rekonstruisati način ishrane žene, njen položaj u društvu i poreklo u praistoriji, rimskoj civilizaciji i srpskoj srednjovekovnoj državi. Promene koje će uslediti u modernom dobu, pogotovu s rađanjem moderne srpske države, označiće razmatranje ženskog pitanja kao dela političke, ekonomske i društvene sfere.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Žene
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: HERAedu; 2021; Tvrd povez; ćirilica; 25 cm; 385 str.; 978-86-7956-182-4;