knjizara.com
Zbirka rešenih testova iz matematike : prijemni ispiti na fakultetima 2016.-2020.

Nina Stanković, Dobrilo Tošić (autor)

Zbirka rešenih testova iz matematike : prijemni ispiti na fakultetima 2016.-2020.
550 din
U korpu

Ova knjiga sadrži 50 rokova (1.000 zadataka) sa nekoliko fakulteta Univerziteta u Beogradu (Elektrotehnički, Matematički, FON, Građevinski, Saobraćajni, Mašinski, Rudarsko-geološki, Fizički).
Čitalac će primetiti da se težine zadataka na pojedinim fakultetima znatno razlikuju. Zatim, neki fakulteti boduju zadatke sa istim brojem poena. Međutim, pogrešno je to potcenjivati. Postoji mišljenje da bi bilo ispravnije da teži zadaci donose manje poena, a lakši više poena. Zaista, ako neki kandidat ne zna da odgovori na lakše pitanje, treba da bude više „kažnjen" i obrnuto.
Prijemni ispiti u obliku testova uvedeni su kod nas daleke 1990. godine. Prvi rok je održavan

krajem juna, a drugi (ako nije popunjen broj mesta) u septembru. Pre toga, na prijemnim ispitima zadavani su klasični zadaci, pri čemu se prijemni ispit polagao krajem septembra. U perspektivi, za koju godinu, prema određenim najavama, može se dogoditi da se sistem ponovo promeni i ovakav vid prijemnih ispita ukine.
Rukovodeći se iznetim činjenicama, ova knjiga je svakako svojevrsni „zadnji voz" pred odlazak u budućnost. Bez obzira na moguće promene u formatu prijemnih ispita, ovakva literatura sigurno će biti od koristi i u budućnosti, gde buduće studente izvesno čekaju novi pismeni zadaci, kontrolni ispiti i završni ispiti u vidu testova.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Matematika
Ostali naslovi iz oblasti: Matematika

Izdavač: Službeni glasnik; 3. izdanje, 2021; Broširani povez; latinica; 24 cm; 288 str.; 978-86-519-2700-6;