knjizara.com
Zatamnjeni ekran

Božidar Zečević (autor)

Zatamnjeni ekran
1650 din
U korpu

U prvom, programskom tekstu knjige Zatamnjeni ekran Božidar Zečević sažeo je svu tragiku savremenog srpskog filma i serija.
– Još se buka oko Senki nije stišala, a izvršen je novi atak na srpsku istoriju: u novogodišnjoj noći 2018. emitovana je prva epizoda TV serije Nemanjići – rađanje kraljevine, što je izazvalo lavinu narodnog protesta upravo zbog izvrtanja slike o Nemanjićima i celoj srednjovekovnoj srpskoj istoriji. „Pilot epizoda nas je posramila. Promašen je duh vremena”, sažeo je ovaj utisak istoričar dr Predrag Marković.
On se zatim založio z

a odgovornu i stručnu recenziju „red po red” ovakvih projekata, koja je u oba slučaja izostala, a koju bi ponovo trebalo uvesti kao obaveznu u nacionalnim produkcije ove vrste. Puna dva meseca trajala je svenarodna polemika oko Nemanjića, koji nisu skinuti sa programa, kako je sugerisao Programski savet samog Javnog servisa, nego su nastavili da iritiraju najširi auditorijum sve težim promašajima.
A kako je sve počelo? Dva ideološka komesara druge Srbije – Goran Marković i Milan Vlajčić – odabrala su, na navodnom televizijskom konkursu baš ovaj projekat, jer je još u početku bilo jasno da on predstavlja desakralizaciju i banalizaciju srpske srednjevekovne države, čime se ista izmešta iz svog istorijskog konteksta i omalovažava.
Kada čovek pročita ove reči Božidara Zečevića, neminovno se povlači pitanje: kako smo dovde došli? Autor ima nedvosmislen odgovor: sve se promenilo nakon 1945. godine.”

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Filmska kritika
Ostali naslovi iz oblasti: Film

Izdavač: Catena Mundi; 2023; Broširani povez; ćirilica; 22 cm; 419 str.; 978-86-6343-199-7;