knjizara.com
Vronski u Srbiji : misije pukovnika Rajevskog 1867. i 1876. godine

Budimir Potočan (autor)

Vronski u Srbiji : misije pukovnika Rajevskog 1867. i 1876. godine
1851 din
Stara cena: 2057 din
U korpu

Ako se vredna naučnoistraživačka kulturološka tema posle višegodišnjeg istraživanja oplodi izobiljem novopronađenih, dotad nepoznatih činjenica i informacija, koje počinju da tvore nov i dotad neviđen svet, što neočekivaniji, to ređi, a tim i dragoceniji, onda odatle može da prosine prava blagodat za tu kulturnu sredinu. A ako takva lokalna kulturološka tema bude pritom široko, pa i najšire prihvaćena i usvojena, onda je to nagoveštaj planetarne recepcije globalnih vrednosti. Upravo se navršava

sto pedeset godina od kad je nepoznati mladi ruski oficir prvi put dospeo u Srbiju; danas, posle temeljnih istraživanja i jedinstvenih otkrića, tada aktuelna zbivanja u Srbiji, kao i ličnost mladog oficira i njegovo delo postali su opšte kulturno dobro.
Ličnost o kojoj je reč je mladi ruski oficir, danas poznatiji kao pukovnik Nikolaj Nikolajevič Rajevski. Prvi put je došao u Srbiju i Bosnu 1867. godine, pre vek i po. O značaju njegove misije svedoče danas četiri pisma iz 1867, koja je autor pronašao u Arhivu Srbije, kao dokumente prvorazredne naučne vrednosti. Objavljujemo ih prvi put u originalu, na francuskom jeziku, uz prevod na srpski jezik.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Istorija Srbije novog veka
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Zavod za udžbenike - Beograd; 2017; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 249 str.; 978-86-17-19688-0;