knjizara.com
Srpska kultura u XVIII i XIX veku

Petar Pijanović (autor)

Srpska kultura u XVIII i XIX veku
1980 din
U korpu

Knjiga je rezultat istraživanja, odnosno autorovog rada na istoimenom projektu koji je realizovan u Matici srpskoj od 2016. do 2020. godine. Ova studija dolazi posle tri knjige istog autora koje su plod istraživanja u okviru projekta „Kulturološke književne teorije i srpska književna kritika“ Instituta za književnost i umetnost iz Beograda. Knjige tematski predstavljaju dve različite oblasti – staru srpsku kulturu, od njenih početaka do prvih decenija XVIII veka, i prvu polovinu XX stoleća. U tom kulturnoistorijskom nizu nedostajala je studija koja bi periodizacijski i problemski obuhvatila srpsku kulturu novoga doba i ta studija je sada pred čitaocima. Sve četiri knji

ge zajedno čine jedan pokušaj da se srpska kultura celovito sagleda u njenom kontinuitetu od najranijih tragova do sredine minulog veka.
Rukopisom „Srpska kultura u XVIII i XIX veku“ Petar Pijanović je opisao luk srpske kulture i naroda od balkanskih do panonskih lutanja do stvaranja velike kulture, sa svojim kulturnim krugovima i nacionalnim institucijama. Ova knjiga daje čitav niz činjenica u novom kontekstu i otkriva smisao njihovog produženog delovanja. Vrhovi naše kulture u 18. i 19. veku dati su naučno precizno, ali u njih je, sa merom, ugrađen i ponos zbog pripadanja i služenja kulturi o kojoj piše.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Kulturna istorija , Istorija Srbije novog veka
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Matica srpska; 2020; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 621 str.; 978-86-7946-320-3;