knjizara.com
Nebo je gorelo
naši vazduhoplovci u Aprilskom ratu 1941. godine

Budimir Potočan (autor)

Nebo je gorelo
rasprodato

Jugoslovenski ratni piloti nisu zatajili tog 6. aprila i oni su iz svih svojih eskadrila, sa svojih aerodroma, uzleteli da presretnu strašnu nemačku eskadrilu, koja je pre objave rata i van svih normi do kojih je civilizacija u ratovanju i ratnom ponašanju bila stigla, trebalo da na Beograd i još neke gradove Srbije izruči hiljade tona eksplozivne kukaste mržnje. Nesvrstani pod ideološke simbole, časnom službom zakleti kralju i otadžbini, branili su narod, branili su otadžbinu i čast vojske kojoj su pripadali. O njima govori rukopis Nebo je gorelo Budimira Potočana, o njihovoj neustrašivosti, odanosti zemlji, samopregoru i velikoj žrtvi.
Prema ovo

m rukopisu, ostaje sasvim jasno, bar što se neba Jugoslavije tiče, Aprilski rat je bio izuzetno častan. On jeste neravnopravan po odnosu snaga, ali ga to čini još časnijim. Deset aprilskih dana na nebu Jugoslavije jesu najherojskiji dani te opake ratne godine. Bitke jugoslovenskih pilota stoje uz najhrabrije podvige svih rodoljubivih ljudi Drugog svetskog rata.
Ovo je jedna od onih knjiga kojom se vraća i utvrđuje nacionalni ponos na neosporiv način. Samo istine smrću zapečaćene – konačne su.
Milovan Vitezović

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Beograd
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Vukotić media; 2021; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 206 str.; 978-86-81510-29-2;