knjizara.com
Vlastimir Đuza Stojiljković

Vlastimir Đuza Stojiljković
880 din
U korpu

Vlastimir Đuza Stojiljković (1929), jedan od velikana srpskog glumišta druge polovine 20. veka, svestrano je predstavljen u monografiji koju je ovih dana objavio Savez dramskih umetnika Srbije, u ediciji o laureatima nagrade "Dobričin prsten". Knjigu je znalački priredio poznati teatrolog dr Zoran T. Jovanović. Nije bilo lako ni jednostavno prikazati život i delo umetnika koji je tokom pedesetogodišnjeg rada u pozorištima ostvario preko 130 uloga, igrao u 13 filmova, na televiziji nastupao u više od 30 drama i 20 serija (između ostalog u seriji "Na slovo, na slovo", "U ime zakona", pa preko 120 epizoda serije "Pozorišta u kući"...). Punu afirmac

iju Đuza Stojiljković ostvario je na sceni Beogradskog dramskog pozorišta, ali je nastavio u Ateljeu 212, gde je ostvario galeriju veoma zapaženih likova. Jovanović naglašava:

"Stojiljković je jedan od prvih predstavnika moderne glume na srpskim scenama, koji svoje umetničko delo bogati, već punih pola veka, originalnim i samosvojnim stilom na teatarskim scenama, radiju i televiziji, kako u Beogradu i Srbiji, tako i na gostovanjima u inostranstvu".

O Stojiljkoviću pišu najistaknutiji kritičari i teatrolozi (od Ćirilova i Pervića, Milutina Čolića, Milosava Mirkovića, Aleksandra Obrenovića, do Radomira Putnika, Branke Krilović, Slobodana Turlakova, Ksenije Šukuljević- Marković) i reditelji (kao što su: Dejan Mijač, Ljubomir Draškić, Nebojša Bradić, Aleksandar Đorđević...), a potom glumci i saradnici (od Renate Ulmanski, Tatjane Lukjanove, Olivere Marković, Tamare Miletić, Ružice Sokić, Mire Banjac, Svetlane Bojković, Ljube Tadića, Rada Markovića, Dušana Jakšića, Petra Kralja, do Tihomira Stanića, Gorana Sultanovića, Branislava Jerinića, Vojislava Simića...). Bogato ilustrovana monografija donosi opsežnu dokumentarnu građu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Pozorišni umetnici , Pozorišna tehnika
Ostali naslovi iz oblasti: Antologije, monografije

Izdavač: Savez dramskih umetnika Srbije; 2003; ćirilica; 24 cm; 331 str.; 86-902447-5-1;