knjizara.com
Višejezični terminološki rečnik istorije umetnosti srpsko-francusko-italijansko-španski sa dvojezičnim glosarima

Danijela Đorović, Marina Nikolić, Jasna Vidić (autor)

Višejezični terminološki rečnik istorije umetnosti srpsko-francusko-italijansko-španski sa dvojezičnim glosarima
rasprodato

Profesorke Jasna Vidić, Danijela Đorović i Marina Nikolić sastavile su Višejezični terminološki rečnik istorije umetnosti. Njihovo delo, odavno promišljano i pažljivo stvarano, proisteklo je iz potrebe da se uzdigne kultura razumevanja, verbalnog i literarnog izražavanja mladih kolega, posebno studenata istorije umetnosti. Suočene sa prilično oskudnom leksikografskom literaturom kod nas, površnim opisima i pogrešnim prevodima koji se traže na internetu, sastavile su višejezični rečnik koji otkriva svet tradicionalne i savremene istorije umetnosti, nauke građene na terminima i pojmovima iz romanskih jezika. (...)
U vremenu koje

teži površnim rešenjima, ovaj rečnik je ne samo ozbiljna i dragocena pomoć, već i putokaz kako istinski čitati, promišljati i razumeti svet kulture i umetnosti.
Iz recenzije prof. dr Saše Brajović

Imajući u vidu visoki kvalitet, originalnost, fundamentalni i aplikativni značaj i aktuelnost recenziranog dela, uverena sam da će ova knjiga višestruko doprineti razvoju sličnih leksikografskih instrumenata koja doprinose kako savremenijem i pouzdanijem načinu rada na univerzitetskom nivou na francuskom, italijanskom i španskom jeziku, tako i preciznijem definisanju nerešenih i, često se čini, nerešivih pitanja terminologije u veoma složenom, interdisciplinarnom domenu istorije umetnosti i srodnih oblasti.
Iz recenzije prof. dr Julijane Vučo

Ako se ima u vidu nedostatak ili siromaštvo specijalizovane i stručne leksikografske literature u našoj sredini, pojava ovog rečnika predstavlja dragocenu pomoć ne samo za razumevanje stručne literature već i za pisanje radova, prevođenje i usmenu komunikaciju studenata i stručnjaka za ovu oblast. (...)Ovaj višejezični rečnik nesumnjivoće poslužiti kaoefikasna referentna literatura za učenje, razumevanje i prevođenje na francuski, italijanski i španski jezik kao i konsultovanje literature na pomenutim jezicima iz oblasti istorijeumetnosti.
Iz recenzije prof. dr Dalibora Soldatića

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Umetnička terminologija , Umetnost
Ostali naslovi iz oblasti: Rečnici

Izdavač: Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu; 2018; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 338 str.; 978-86-6427-099-1;