knjizara.com
Vi što maštate o sreći

Ljubomir Damnjanović (autor)

Vi što maštate o sreći
rasprodato

Ljubomir Damnjanović ? Ljuba, prešao je sve stepenice, od podnožja do vrha piramide Naučne Fantastike. Najpre ga je zadesio sudar sa ovim oblikom umetničkih sadržaja, a kako to reče Pol Oster, „kada jednom osetiš ukus budućnosti, tu povratka nema”, jer se uvek iznova vraćaš svetovima bez granica nastanjenim čudesima koja ustreptalo otkrivaš i osvajaš, a što te daruje drugačijim uglom sagledavanja svakodnevice.

***

Vi što maštate o sreći se čita u dahu, zahvaljujući pitkom stilu, obilju događaja i originalnoj SF viziji. Damnjanović stvara drugačiju Srbiju (i svet) s početka 20. veka, najviše se usredsređujući na godine Prvog svetskog rata. Ako već na prvim stranicama saz

namo da je Ljubin Beograd sačinjen od živih zgrada i da ga, pored ostalih, naseljavaju Indijanci, nimalo ne treba da nas iznenadi to što period 1914-19. protiče u ratu protiv trolova, koji napadaju ljude izvirući iz tla.

Zanimljivost ovog štiva povećava i vešta upotreba istorijskih ličnosti, koja ga na momente približava žanru alternativne istorije. Beograđane pesmom zabavlja Đorđe Marjanović, u ratu o važnim pitanjima s Kraljem raspravlja vojvoda Stepanović, a glavni junak dobija šansu da se upozna i druži s francuskim rediteljem Trifoom i američkim pesnikom Ginzbergom.


Ostali naslovi iz oblasti: Naučna fantastika

Izdavač: Tardis; 2008; Broširani povez; latinica; 21 cm; 179 str.; 978-86-910579-4-7;