Vek italijanskog filma

Baldo Valero (autor)

Vek italijanskog filma

1144 din

Stara cena: 1430 din

U korpu

U istoriji XX veka značajno mesto pripada filmu, tehničkom i izražajnom instrumentu koji ume neposredno i živo da prikaže ne samo činjenice i događaje već i ideje, običaje, modu, individualne i kolektivne obrasce ponašanja. I u istoriji Italije film je predstavljao umetničku i kulturnu oblast od velikog značaja čijom se analizom taj narod, “uhvaćen” i predstavljen u svojim aktivnostima i navikama, može bolje razumeti i upoznati Otud i odluka Akademije nauka u Torinu i Nacionalnog muzeja filma da organizuje međunarodni skup na kome bi još jednom razmotrila istoriju italijanskog filma i uticaj koji je on ostvario na društvo i okruženje.

Knjiga je zbirka radova sa ovog skupa koji su koncentrisani oko dve velike teme:
Istorija italijanskog filma, s osvrtom na posebnost i karakteristike.
Ekonomska priroda fenomena koji odlikuju filmsku produkciju: njen nastanak u formi industrije, razvoj kroz oblike visokog zanatstva i, naravno, kriza.

Grupa kvalifikovanih stručnjaka okupila se tako da bi što bolje sagledala različite aspekte italijanskog filma: proizvodne, ekonomske, umetničke, ideološke, umetničke, pa i teorijske, a nisu zanemareni ni oni aspekti koji su donosili različite novine i ideje. Istorijsko gledište upotpunjeno je doprinosima sociologa, lingvista, semiotičara, što je omogućilo da na kraju skupa budu izdvojeni neki tipični sadržaji italijanskog filma i sagledane njegove karakteristične izražajne forme i način komunikacije.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Italija
Ostali naslovi iz oblasti: Film

Izdavač: Clio; 2008; Tvrd povez; latinica; 21 cm; 201 str.; 978-86-7102-278-1;