knjizara.com
Užasi leda i mraka

Kristof Ransmajer (autor)

Užasi leda i mraka
rasprodato

Autor romana Poslednji svet kojim je stekao status kultnog pisca, Kristof Ransmajer u knjizi Užasi leda i mraka koju je napisao 1984. povezuje formu romana sa elementima istorijske dokumentacije stvarajući tako novo literarno jedinstvo. Jozef Macini - mladi Italijan koji voli da izmislja stvarnost, smislja price i potom otkriva stvarne dogadjaje koji se sa njima podudaraju - postaje opsednut Austrougarskom ekspedicijom na Arktik 1872. godine. Vise od stotinu godina kasnije, on se odlucuje na podrazavanje njihove avanture. Ransmajer koristi njegovu pricu i dnevnike prvobitne ekspedicije, briljantno rekonstruise oba putovanja, ujedno ispitujuci krajnosti covekove psihe. U

zasi leda i mraka se ne mogu citati samo kao izvestaj o avanturi, vec i kao parabola jedne stvarnosti koja daleko prevazilazi granicu ovih putovanja. U ovom romanu se izvorna narativnost putovanja pretvara u briljantno delo puno neizvesnosti koje predstavlja i lirsku meditaciju o metafizici istrazivanja.

KRISTOF RANSMAJER
Kristof Ransmajer (Christoph Ransmayr) rodjen je 1954. godine u Velsu, Gornja Austrija. Studirao je filozofiju u Becu. Autor je knjiga: Sjajna propast - projekt odvodnjavanja ili otkrivanje sustinskog (1982), Poslednji svet (1988), Mrtav ugao (1985), Uzasi leda i mraka (1984). Ransmajer je u toku 1996. godine zajedno sa Salmanom Rusdijem dobio nagradu Evropske unije Aristeion za roman.


Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Geopoetika; 1997; Broširani povez; latinica; 21 cm; 200 str.; 86-83053-04-0;