knjizara.com
Morbus Kitahara

Kristof Ransmajer (autor)

Morbus Kitahara
rasprodato

"Mir u Oranijenburgu" jeste naziv za godine i decenije nakon velikog evropskog rata. Ovo ime ne obelezava, medjutim, epohu nove izgradnje, vec se odnosi na kaznu, odmazdu i osvetu. Po volji pobednika, potuceni neprijatelj mora da se iz svojih razrusenih gradova i industrijskih postrojenja vrati na pasnjake i polja repe, nazad u prosli vek. Troje ljudi se susrece u Moru, opusteloj varosici kraj jezera u senci visokih planina. Ambras, "kralj pasa" i nekadasnji logoras, postaje nekoliko godina posle svog oslobadjanja upravnik istog kamenoloma u kome je patio kao robijas. Mrze ga i plase ga se dok sa svojim coporom podivljalih pasa zivi u nekadasnjem sjaju Vile Flora.

Lili, "Brazilka", sanja - dok ilegalno prelazi granicu izmedju okupacionih zona - o miru na obali daleke zemlje, i zivi povuceno u rusevinama predratne banje. Ponekad pak odlazi do svog planinskog skrovista, s oruzjem iz bivseg rata i pretvara se u snajperistu koji ubija neprijatelje. I Bering, "covek-ptica", kovac iz Mora, napusta svoj dom, svoj u korov zarastao gvozdeni otpad, kako bi najpre postao vozac kralja pasa, potom njegov naoruzan, na sve spreman, telohranitelj. Ali u ovom svom drugom zivotu postaje zrtva zagonetnog ocnog oboljenja po imenu Morbus Kitahara: postepeno pomracenje vida. Kristof Ransmajer je izvanredan stilista, pisac dugog daha i majstor drzanja citaoceve paznje. Morbus Kitahara je roman koji donosi inovacije u zanru. Zasigurno je jedan od najintrigantnijih, koji su poslednjih godina objavljeni u Evropi.

KRISTOF RANSMAJER
Kristof Ransmajer rodjen je 1954. godine. u Velsu, Gornja Austrija. Studirao je filozofiju u Becu; vise godina bio je urednik kulturnih rubrika u novinama. Od 1982. bavi se samo knjizevnoscu. Saradjivao je u razlicitim casopisima (medju ostalima Transatlantik, Stern). Prva knjiga: Sjajna propast - projekat odvodnjavanja ili otkrivanje sustinskog (1982). Svetsku slavu i status kultnog pisca stekao je romanom Poslednji svet (1988). Roman Uzasi leda i mraka, objavio je 1984 (Geopoetika, 1997), a roman Morbus Kitahara 1995. Autor je i knjige Mrtav ugao (1985). Ransmajer je1996. godine zajedno sa Salmanom Ruzdijem dobio nagradu Evropske unije Aristeion za roman. Poslednjih godina zivi u Dablinu, Irska.


Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Geopoetika; 1999; Broširani povez; latinica; 300 str.;