knjizara.com
Uvod u statistiku

Prem S. Man (autor)

Uvod u statistiku
6600 din
U korpu

Knjiga Introductory Statistics (šesto izdanje) predstavlja standardni univerzitetski udžbenik iz osnova statistike koji je namenjen, pre svega, studentima ekonomije i srodnih društvenih nauka. Ona predstavlja plod višegodišnjeg iskustva njenog autora, P. S. Mann-a, trenutno profesora i šefa Odseka za ekonomiju Eastern Connecticut State University, koji je u svojoj bogatoj pedagoškoj karijeri pored statistike predavao ekonometriju, kvantitativne metode i matematiku za ekonomiste na nekoliko američkih univerziteta (Colifornia State University u Los Anđelesu i na Fullerton-u)
P. S. Mann je

autor većeg broja udžbenika iz statistike, a knjiga o kojoj je reč je, pored brojnih izdanja na engleskom jeziku (kod renomiranog izdavača John Wiley & Sons), prevedena i na kineski jezik.
Knjiga ima sve odlike modernog udžbenika iz osnova statistike. Svojim sadržajem obuhvata deskriptivnu statistiku, postupke ocenjivanja nepoznatih parametara i testiranja statističkih hipoteza, kao i osnove korelacione i regresione analize. Na brojnim studijama slučaja i primerima iz prakse studentima se objašnjava kako da izvrše pravilan izbor, a zatim i primene odgovarajuće statističke metode i interpretiraju dobijene rezultate.
Na kraju svakog poglavlja nalaze se i kratka uputstva za upotrebu određenih statističkih softvera u rešavanju prethodno opisanih problema. Studenti tako sagledavaju mogućnost široke primene statističke metodologije, a dobro osmišljenim dopunskim zadacima bivaju podsticani i da se upuste u samostalan istraživački rad.
Jednostavnost stila i jezika čine da se udžbenik lako čita, a višestruka ponavljanja važnih činjenica omogućuju studentima da ih lako nauče. Tome značajno doprinosi i vrhunska tehnička opremljenost knjige koja omogućuje da se pažnja čitaoca usmeri na najbitnije sadržaje, a brojnim ilustracijama analiziranih primera olakšava njihovo razumevanje.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Statistika , Teorija statistike
Ostali naslovi iz oblasti: Ekonomija

Izdavač: Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu; 2016; Broširani povez; latinica; 24 cm; 770 str.; 978-86-403-0980-6;