knjizara.com
Ugrizi život

Radmila Lazić (autor)

Ugrizi život
594 din
Stara cena: 699 din
U korpu

Beskompromisna proza jedne od najznačajnijih savremenih srpskih pesnikinja.
Zapitanost nad naoko običnim događajima koji okružuju svakog čoveka pretvara teme, prizore i situacije u prozi Radmile Lazić u jedinstvene senzacije, u iznenađujuće slike kojima autorsko tumačenje dodaje sjaj i čar prvog doživljaja.

Zaš

to se starost približava kad neko počne da pere upotrebljene najlonske kese, kako klasici mogu biti neučtivi dok zapitkuju i jedu kiflu, po čemu hladna gradska kupatila podsećaju na kupatila u Aušvicu, mogu li se pratiti slučajnosti u životu i u njima prepoznavati naročite znake, kako se rešava matematika dopisivanja ili prepoznaje svoja sopstvena klupa u životu – samo su neke od mnogobrojnih proznih senzacija u ovim medaljonima Rade Lazić.

U jednoj priči pripovedački subjekt poslaće nam upozorenje: „Ne veruj mi. Ne nasedaj. Ja to samo podražavam život.“ Ali to je zamka. U ovoj zbirci život se ne podražava jednostrano i suvoparno, nego rukom majstora postaje čudo koje zavređuje i njegove najbeznačajnije trenutke.

„Lirska proza, kratke priče, kolaž od proznih fragmenata, svejedno, tek – vrsna pesnikinja je našla privlačnu, efektnu i efikasnu formu za prividno usputno i slučajno, a zapravo duboko, pronicljivo i opsesivno promišljanje života kao svojevrsno svođenje računa. Značenjska slojevitost ovih proznih minijatura tvori osobene znakove pored puta Radmile Lazić koji obeležavaju njen životni kredo. I više od toga.“ Ljiljana Šop

„Kratki pripovedni zapisi Radmile Lazić, poput krhotina života ili rasejanog tereta svakodnevice, još jedared nam otkrivaju kako odgonetka za čudo zvano Radmila Lazić zapravo ne postoji. Mogli bismo reći da su to zapisi o incidentima ovog ili onog života, ali da se istovremeno pretvaraju i sami u incidente vezane za potragu za smislom. Volećemo ovu knjigu. I čitati je više puta.“ Jovica Aćin

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaća poezija
Ostali naslovi iz oblasti: Poezija

Izdavač: Laguna; 2017; Broširani povez; latinica; 20 cm; 177 str.; 978-86-521-2523-4;