knjizara.com
Učitelj - Pariz 1817-1918
L"instituteur - Paris 1917-1918

Učitelj - Pariz 1817-1918
990 din
U korpu

Knjiga predstavlja reprint izdanje lista UČITELJ – L’ INSTITUTEUR, koji je izlazio u Parizu 1917–1918. dvojezično – na francuskom i na srpskom jeziku (ćirilicom). List je uređivao Milan St. Nedeljković, školski nadzornik.
U ovom listu zabeleženi su sudbonosni trenuci srpskog školstva pred kraj Prvog svetskog rata. Iz objavljenih novinskih članaka saznaje se, između ostalog, kako se, u uslovima izbeglištva u Francuskoj, odvijao život i rad naših učitelja i profesora i kako je održavana na­stava za srpske đake.
Pored toga, u listu s

u, u stalnoj rubrici „Naša zlatna spomenica“, iz broja u broj, objavljivana imena učiteljica i učitelja koji su zarobljeni i internirani u Austriji i Bugarskoj ili su pušteni iz ropstva, zatim imena onih koji su umrli u Francuskoj ili su poginuli na ratištima.
Cilj lista je bio da, u duhu patriotizma i nacionalnog entuzijazma, predstavi Evropi srpske učitelje, da ih poveže sa idejama modernog školstva. S tim ciljem na stranicama ovog lista zabeležene su mnoge neposredne pojedinosti, ili one posredno vezane za život naše prosvete u izgnanstvu. Neke od tih pojedinosti imaju danas prvorazredni značaj.
Propratni tekst za reprint izdanje lista, uz obuhvatnu i detaljnu analizu njegovog sadržaja, napisala je prof. dr Izabela Konstantinović, a ediciju prati i opširniji rezime na francuskom jeziku.
Vredan pažnje i sećanja, list Učitelj – L’instituteur danas je višestruko zanimljiv sa prosvetno-istorijskog, naučnog i kulturnog stanovišta.


Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Svet knjige; 2017; ćirilica; 24 cm; 175 str.; 978-86-7396-635-9;