knjizara.com
U zaleđu sredozemlja: mediteran u modernoj srpskoj književnosti

Svetlana Šeatović (autor)

U zaleđu sredozemlja: mediteran u modernoj srpskoj književnosti
1540 din
U korpu

U zaleđu Sredozemlja Mediteran u modernoj srpskoj književnosti dr Svetlane Šeatović je interdisciplinarna naučna studija koja predstvalja prvu monografiju ovog tipa u našoj sredini. U preseku od P. P. Njegoša, J. Dučića, S. Pandurovića, S. Vinavera, S. Miličića do I. Andrića, V. Desnice, J. Hristića, I. V. Lalića do pisaca sa početka veka G. Ćirjanić, V. Pištala predstavlja se Mediteran i Jadran kao imagološka, antropološka, književna i istorijska činjenica. U te poglede su uključene slike Venecije, Rima, Napulja, Dubrovnika, ali i Andaluzije, Atine i Atosa. Na tragu Brodelovskog pristupa delima i književnim pojavama se pristupa i sa pozicija geopoetike M. Kačarija i K. Reste. Del

a, pojave i složene književne, kulturne i geoistorijske činjenice se tumače kroz prizmu evropskih mediteranskih tokova i njihovog prepleta sa srpskom književnošću.
„Studija U zaleđu Sredozemlja Mediteran u modernoj srpskoj književnosti predstavlja dragocen doprinos srpskoj književnosti u njenom naporu da sačuva bogatstvo i raznovrsnost ssvoje kulturne geografije“ (A. Jovanović, recenzent)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srpska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Književnost i filologija

Izdavač: Institut za književnost i umetnost; 2019; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 342 str.; 978-86-7095-252-2;