knjizara.com
Poezija Ane Ristović

Svetlana Šeatović (autor)

Poezija Ane Ristović
1650 din
U korpu

U saradnji Zadužbine „Desanka Maksimović“ i Instituta za književnost i umetnost iz Beograda objavljen je zbornik radova Poezija Ane Ristović. Reč je o 36. publikaciji iz edicije „Desankini majski razgovori“. Pred čitaocima je prvi zbornik radova posvećen 24. dobitniku pesničke nagrade „Desanka Maksimović“, odnosno jednoj od retkih dobitnica prestižnog priznanja koje Zadužbina tradicionalno dodeljuje za „poseban doprinos razvoju srpske poezije“.
Zbornik okuplja referate podnete na istoimenom, prošlogodišnjem skupu koji je održan u 12. novembra 2019. u Centru slovenskih kultura u Narodnoj biblioteci Srbije. O izuzetnim estetičkim i poet

ičkim odlikama stvaralaštva Ane Ristović pisala je pesnikinja i esejistkinja, Tanja Kragujević, dok se u naučnim radovima Svetlane Šeatović, Gojka Božovića, Ane Gvozdenović, Sonje Milovanović, Sonje Veselinović, Tamare Krstić, Jane Aleksić, Marka Avramovića, Darka Ilina, Aleksandre Sekulić, Aleksandre Paunović književnokritički, književnoteorijski, književnoistorijski tumače konstitutivni činioci njene lirike. Poseban dodatak zborniku čini intervju koji je vodio Dragan Babić sa Anom Ristović na Sajmu knjiga u Beogradu u oktobru 2019. godine. Selektivna bibliografija Ane Ristović koju su priredili Nataša J. Simić i Slavko Poledica, kojom se zatvara zbornik radova, dragocen je prilog za sva potonja istraživanja o pesnikinji i prevoditeljici Ani Ristović, te za definisanje bogate recepcije kojom se njen opus upisuje u polje srpske, ali i svetske književnosti.
Publikacija je opremljena imenskim registrom.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaća poezija
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Institut za književnost i umetnost; 2021; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 272 str.; 978-86-7095-268-3;