Trunje

Kšištof Varga (autor)

Trunje

rasprodato

Odlična jezička imaginacija Kšištofa Varge svet savremene stvarnosti stavlja pod lupu pronicljivog, bespoštednog kritičara, koji svojim jetkim zapažanjima razobličuje porodične, društvene odnose, i vrši radikalno seciranje modernog doba, iz vizure, nama po mnogo čemu srodne, Poljske. U literarnom maniru Tomasa Bernharda, hrabro se prihvata eshatoloških razmišljanja, suočavanja s prazninom sopstvenog života, izruguje se savremenom imperativu lakoće i zadovoljstva.
Pjotr Avgustin, prototip antijunaka, preuzima na sebe ulogu anonimnog preispitivača vladajućih vrednosti.

Dok tavori u svakidašnjici svoje promašene egzistencije, gde kao putujući trgovac jezdi Poljskom u vozovima koji stalno kasne, jedino u klasičnoj muzici pronalazi svoje pribežište. U neprekinutom monologu neuklopivog, u savremeni svet nesmestivog junaka, prepoznajemo dramu čoveka koji oseća nepripadnost sopstvenoj porodici iz koje je ponikao ali i nemogućnost prianjanja uz drugo ljudsko biće što rađa suštinsku samoću.
Gusto izlivene žuč i gorčina glavnog junaka artikulišu se u glasni krik protesta protiv mnogoljudne armije novopečenih menadžera i korporacija, intelektualne degeneracije, praznih slogana i života bez smisla svedenog na prežderavanje i fiziološke procese.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Poljska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Plato; 2013; Broširani povez; latinica; 21 cm; 323 str.; 978-86-447-0653-3;