Trilogija dobri stari Beograd

Vladislav St. Kaćanski (autor)

Trilogija dobri stari Beograd

1030 din

Stara cena: 1212 din

U korpu

STARI IZGLED BEOGRADA
Vladislav St. Kaćanski, sin Stefana Kaćanskog, Starog Barda, živeo je krajem 19. i početkom 20. veka. Bio je pisac i publicist. Od zapisa, sećanja i istorijskih ogleda, koje je objavljivao ponajviše u Beogradskim opštinskim novinama, komponovao je Dragan Lakićević ovu knjigu – živu razglednicu Beograda u poslednjim decenijama turskog prisustva, kada se, u drugoj polovini 19. stoleća, smenjuju kulture i civilizacije, a ne samo države i carstva na prostorima srpskog naroda.BEOGRAD KOJI PAMTIMO
Iz velike i popularne trilogije Beograd u sećanjima, koju je SKZ objavila pre trideset godina, odabrano je za ovu knjigu nekoliko vezanih za detinjstvo u Beogradu prvih decenija 20. veka, od 1900-1918. Zadivljuju memorija i pripovedačka lepota pisaca ovih uspomena na jedno burno, svetlo i tragično vreme, i grad koji tek ulazi u moderno doba. Autori: Aleksandar Deroko, Neva Stojanović, Aleksandar Sekulić, Branislav Kojić, Mata Milošević, Predrag Milojević, Milan đoković.

MOJ BELI GRADE – Poezija o Beogradu
Poznato je da su srpski pesnici, izuzev o majci i o ženi, najviše pevali o Svetom Savi, Kosovu, Karađorđevom ustanku i Beogradu. U ovoj knjizi nalazi se veliki zbornik pesama o Beogradu, počev od Dositeja do savremenih živih pesnika. Svaki od njih osetio je puls i na svoj način video starinu, lepotu, stradanje i duh ovog dobrog grada na stavama Save i Dunava. Autori: Dositej, Milica Stojadinović Srpkinja, Laza Kostić, Vladislav Petković Dis, Milan Rakić, Miloš Crnjanski, Desanka Maksimović, Vasko Popa, Stevan Raičković, Miodrag Pavlović, Branislav Petrović, Slobodan Rakitić, Svetislav Mandić i drugi.


Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Srpska književna zadruga; 2008; Tvrd povez; ćirilica; 17 cm; 550 str.; 978-86-379-1017-6;