knjizara.com
Mesalina

Onor Kargil-Martin (autor)

Mesalina
879 din
Stara cena: 1099 din
U korpu

Šokantna i skandalozna priča o Mesalini – trećoj ženi cara Klaudija – jednoj od najkontroverznijih žena rimskog sveta. Sladostrasna slika carice Mesaline kao okrutne, grabljive i seksualno nezasite spletkarošice, koja potiče iz dela muških istoričara kao što su Tacit i Svetonije – duboko je ukorenjena u zapadnom narativu.
U ovoj knjizi klasičarka Onor Kargil-Martin stavlja na probu taj tradicionalni narativ. Najpre proučava Mesalinin život onakav kakvog su ga preneli primarni izvori, zatim koristi materijalne i posredne dokaze da rekonstruiše svaki aspekt Mesalininog karaktera: političarke, supruge, preljubnice i prostitutke. Naposletku istražuje

kako je potomstvo pamtilo Mesalinu, da li kao umetnicu i muzu, sledbenicu obespravljenih paganskih žena, ili kao simbol sladostrašća, kako je portretisana u literaturi i na filmu.
Kargil-Martin ne teži da ponovo napiše ceo Mesalinin životopis, niti da spase njen ugled, već želi da sagleda njen život u kontekstu vremena u kojem je živela i da povrati humanost životnoj priči prethodno definisanoj strujama visoke politike i patrijarhata.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Stari Rim
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Publik Praktikum; 2023; Broširani povez; latinica; 20 cm; 352 str.; 978-86-6152-165-2;