Tomas Hobs - utemeljenje moderne političke filozofije

Tomas Hobs - utemeljenje moderne političke filozofije

528 din

Stara cena: 660 din

U korpu

Tomas Hobs se ubraja u prevratničke mislioce modernog doba, filozofa politike čija je misao presudno uticala na glavne povesne tokove savremenosti.
Po Hobsovom mišljenju, čovekovo prirodno stanje nije ni državno ni društveno, već je čovek po prirodi slobodan pojedinac (građanin) koji živi u državi. Ali, država nije prirodna zajednica, nego veštačka tvorevina koja ima svoj smisao i opravdanje jedino ako zadovoljava egzistencijalne potrebe pojedinca. Država je dobra ukoliko je njeno unutrašnje uređenje rezultat društvenog ugovora između članova zajednice kao takve.

Čovek – veli Hobs – nije po svojoj prirodi društveno biće i potpuno je iluzorno verovati da poseduje volju za udruživanjem sa drugim ljudima. Kao takav, on je izraziti egoist kojim rukovodi neprikosnoveni princip samoodržanja. Rečju, u životu valja izbeći smrt i patnju, makar to bilo na štetu drugoga.
Ovaj zbornik radova predstavlja kolektivni naučnoistraživački napor saradnika Instituta za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu, sa namerom da se kritički razmotre osnovni problemi Hobsove filozofije politike, njene vrednosti i granice u povesnom smislu te reči. Radi se o autorskim prilozima koji će korisno poslužiti svim budućim proučavaocima Hobsove misli u nas, i kao takvi predstavljaju vredan prilog afirmaciji filozofske kulture u našoj sredini.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Filozofija politike
Ostali naslovi iz oblasti: Filologija i lingvistika

Izdavač: Albatros plus:Institut za filozofiju i društvenu teoriju; 2012; Broširani povez; latinica; 21 cm; 246 str.; 978-86-6081-100-6;