knjizara.com
Političke životinje i zveri
o Aristotelovom zasnivanju filozofije politike

Zoran Dimić (autor)

Političke životinje i zveri
1419 din
Stara cena: 1650 din
U korpu

Autor ove izvorne znanstvene monografije postavio je sebi tri temeljne zadaće: pored istraživanja uloge domestikacije u procesu uspostavljanja ekonomije domaćinstva i kasnije u pojavi političke prakse u zajednici, dakle, u procesu nastajanja ljudskog svijeta, on je ponudio jedno sistematično tumačenje znamenite Aristotelove sintagme „politikon zoon“, te propitao smisao i svrhu filozofije politike, odnosno dao odgovor na pitanje komu ili čemu filozofija politike ima služiti. Mora se reć

i da je sve tri zadaće autor ispunio na izvanredan način, služeći se pritom i rezultatima interdisciplinarnih istraživanja (u širokom rasponu od evolucijske biologije do arheologije), ali sintetizirajući te rezultate u ključu filozofijske refleksije.

Prof. dr sc. Lino Veljak

Osim konteksta u kome se termin domestikacije pojavljivao u tekstovima kod Aristotela i drugih starogrčkih pisaca, Dimić ovde takođe uzima u obzir Darvinov spis „Varijacije životinja i biljaka u procesu domestikacije“, i jednako određene važne knjige i tekstove koji se bave fenomenom Neolitske revolucije, odnosno procesima koji čine njenu suštinu, a koji su zapravo dominantno vezani za fenomen domestikacije. Dimić naglašeno ukazuje na to da je domestikacija jedan vrlo kompleksan proces, te da se on ne može ograničiti samo na „pripitomljavanje životinja i biljaka“.

Prof. dr Željko Kaluđerović

Autor ove monografije nam na veoma sistematičan način, jasnim i preciznim stilom daje inovativnu interpretaciju izuzetno značajne teme, vezane za Aristotelovu definiciju čoveka kao „politikon zoon“. Autor ovoj temi prilazi interdisciplinarno (kroz biologiju, istoriju, antropologiju), ali su zaključci do kojih dolazi potkrepljeni čvrstom logičkom argumentacijom, u duhu najboljih filozofskih koncepcija. Naučna monografija „Političke životinje i zveri“, predstavlja visokoprofesionalno i vanredno zanimljivo delo, te će stoga naučnoj i stručnoj javnosti biti dragocen izvor tumačenja i osavremenjivanja jedne klasične teme.

Prof. dr Slađana Ristić Gorgiev

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Filozofija politike
Ostali naslovi iz oblasti: Filozofija

Izdavač: Akademska knjiga; 2022; Broširani povez; latinica; 20 cm; 172 str.; 978-86-6263-395-8;