knjizara.com
Mišel Fuko i politika

Lusijano Noseto (autor)

Mišel Fuko i politika
1436 din
Stara cena: 1690 din
U korpu

U Fukou će istovremeno živeti dve rastrzane ličnosti. Prva je ličnost akademika kojeg su usmerili principi vrednosne neutralnosti i normativne sterilnosti, posvećenog uništavanju dokaza i kritici svega postojećeg. Druga je ličnost militantna, upletena u političke borbe, koja prihvata snažne normativne kompromise. Smatramo da je, uz određene manje korekcije, ovo pravilno vrednovanje teorijsko-praktičnog stava Mišela Fukoa i da je on sam eksplicitno ukazivao na ovu distancu između svog akademskog i aktivističkog delovanja.

Lusijano Noseto

U poslednjoj deceniji, Mišel Fuko je u više navrata izbijao na čelo internacionalnih citatnih indeksa. Razlog za češće i

mnogobrojnije pozivanje na njegova dela ne leži samo u popularnosti njegove misli u međunarodnoj akademskoj zajednici, njenom bogatstvu i provokativnosti, nego i u jednom konkretnom razlogu – objavljivanju njegovih predavanja na Kolež de Fransu, najpre na francuskom, a potom u brojnim prevodima koji su objavljeni u protekle dve decenije. Fuko i politika, knjiga Lusijana Noseta, mladog argentinskog filozofa, jedna je u nizu studija koje ne bi mogle nastati bez tih, danas dostupnih predavanja, pre svega kursa Treba braniti društvo iz 1976, i Rađanje biopolitike. (1978–1979), a u manjoj meri Bezbednost, teritorija, stanovništvo (1977–1978) i Kazneno društvo. (1972–1973).

Noseto govori o Fukoovim viđenjima evropske tradicije političke filozofije, tehnikama vladanja, raznovrsnim tipovima moći, njegovim konceptima biomoći, biopolitike i guvernmentaliteta, koji su u delima objavljenim za Fukoovog života bili šturo objašnjeni, te su katkad izazivali nesporazume i neopravdane kritike. Noseto je posebno zainteresovan za to u kojoj meri je Fukoova misao upotrebljiva za konkretne političke agende, imajući u vidu argentinske političke prilike.

Lusijano Noseto (Luciano Nosetto) rođen je 1979. godine u Argentini. Doktorirao je na Univerzitetu u Buenos Ajresu. Bavi se prevashodno savremenom političkom teorijom, naročito Hanom Arent, Mišelom Fukoom, Karlom Šmitom i Leom Štrausom. Studija „Mišel Fuko i politika“, objavljena na španskom 2014, izuzetno je dobro primljena u stručnim krugovima u nagrađivana u Argentini. Noseto piše o političkoj filozofiji Mišela Fukoa i prvi put sistematizuje Fukoove brojne političke ideje i uvide; otuda je njegov studiozni rad umnogome pionirski i redak u međunarodnoj bibliografiji.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Filozofija politike
Ostali naslovi iz oblasti: Filozofija

Izdavač: Karpos; 2. izdanje, 2022; ćirilica; 20 cm; 252 str.; 978-86-6435-194-2;