knjizara.com
Svlačenje visine

Jovan Mirić (autor)

Svlačenje visine
rasprodato

"...pitanje Vavilonske kule, koja se zida bez Boga,
Ne zato da se sa zemlje dođe do neba,
nego da se nebo svuče na zemlju"".
Dostojevski, Braća Karamazovi
Možda se sećaš da je negde u prvoj polovini osamdesetih godina u Beogradu svirala rok-grupa koja se zvala ""Logika otkrića""? Takav, neobičan naziv za proizvođače rok-svirke, za nešto što ni sa logikom ni sa otkrićem nema nikakve veze, uopšte nije redak, kamoli usamljen.

U Palmotićevoj ulici do nedavno je bila neka prodavnica, ne znam više čega, koja se zvala ""AxiomA"". Sada je na tome

mestu ""Travel agency"", nova vrsta firme, ali sa istim nazivom.

Sa Kalemegdana se i sada mogu videti dva broda-restorana, ukotvljena jedan pored drugog. Prvi se zove ""Dijalog"", a do njega je ""Argument"".

Evo, upravo sada držim u ruci plavičastu posetnicu Samostalne trgovinske radnje za komisionu prodaju, koju sam onomad doneo sa novobeogradskog ""Buvljaka"". STR se takođe zove ""Axiom"".

Ovo su samo pet primera određene vrste. Navodim ih zato što svi oni pokazuju kako se postupa sa rečima koje označavaju neke od visokih intelektualnih vrednosti i standarda. A postupa se obrnuto od načina koje takve vrednosti iziskuju. Umesto da se uloži trud kako bi se mišljenje podiglo do nivoa tih standarda, oni se spuštaju dole i njima se kiti nešto što sa njima nije ni u kakvoj vezi. Te vrednosti su postale instrumentalne za nešto sasvim drugo. Uostalom, zašto i da se trudiš da misliš logično, kad možeš sasvim lako da uzmeš bedž, da na njega napišeš ""Logika"" i da ga zakačiš na svoju majicu. I onda sve što ti dođe u glavu možeš da proglasiš svojim mišljenjem...

Istu ovu tendenciju svlačenja možeš svaki dan da zapaziš na svakom koraku, u svim oblastima života, od reklame do klasične muzike. Samo jedan dan bi ti bio dovoljan da navedeš još triput toliko primera. Svuda se isto postupa sa visokim estetskim, saznajnim i moralnim vrednostima, koje su nekad držane na visokom mestu.

U broju od 22. avgusta 2001. godine ""Glas javnosti"" piše kako u milanskoj robnoj kući ""Rinašente"", među odećom koja se prodaje, za klavirom sedi studentkinja Muzičke akademije Danijela Moreli i svira Baha i Vivaldija. Ona tako lepo zaradi, a klasična muzika pomaže prodaju majica, patika i gaća.


Ostali naslovi iz oblasti: Psihologija

Izdavač: Algoritam; 2006; ćirilica; 21 cm; 196 str.; 86-7662-032-6;