knjizara.com
Svet bez Rusije? - čemu vodi politička kratkovidost

Jevgenij Primakov (autor)

Svet bez Rusije? - čemu vodi politička kratkovidost
rasprodato

Knjiga predstavlja objektivnu analizu mesta i uloge Rusije u savremenom svetu. Posebno se razmatraju gorući problemi koji razdvajaju Rusiju i SAD, te objašnjava kako je viđena američka spoljnopolitička strategija iz Moskve za vreme predsedničkog mandata Buša mlađeg i ko je bio njen stvarni inicijator. Autor je ubeđen da Rusija svoj značaj u svetskoj politici ne bi trebalo da potvrđuje kroz konfrontaciju s bilo kim. Međutim, pokušaj nekih političara na Zapadu da Rusiju izbrišu sa spiska velikih sila, da omalovaže njen potencijal, dinamiku i perspektive razvoja, može se objasniti jedino političkom kratkovidošću.
U knjizi se izvo

di zaključak da unutrašnji kurs kojim je Rusija zakoračila u XXI vek, uz svu složenost i izvesne greške, utiče na njeno visoko mesto u svetskoj politici i međunarodnim odnosima. Osim toga, čitalac će u knjizi pronaći niz kritičkih primedbi upućenih na adresu ruske prakse.
Detaljno su razmotreni problemi svetskog poretka nakon završetka hladnog rata, mogućnosti nove ideološke podele sveta, data je kritička analiza prakse izvoza demokratije. Posebna pažnja je posvećena pitanjima koja se odnose na međunarodni terorizam, kao i nekim nedavnim konfliktima – situaciji u Iraku, na Kosovu, „petodnevnom ratu“ u Južnoj Osetiji. Analizira se situacija vezana za svetsku ekonomsku krizu. Ali, osnovna ideja knjige, po autorovom mišljenju, jeste opravdanost realnosti postojanja širokog polja objektivno podudarnih interesa u novonastalom multipolarnom svetu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Geopolitika , Rusija , SAD
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Službeni glasnik; 2010; Broširani povez; latinica; 24 cm; 148 str.; 978-86-519-0444-1;