Strast za matematikom

brojevi, zagonetke, ludilo, religija i potraga za stvarnošću

Kliford A. Pikover (autor)

Strast za matematikom

1683 din

Stara cena: 1980 din

U korpu

U naše vreme, kada smo zahvaćeni vrtlogom tehnoloških inovacija koje, nepojmljivom brzinom, postaju deo neizbežne svakodnevice, dela poput STRASTI PREMA MATEMATICI Kliforda PIKOVERA postaju kapitalno dobro svakog aktivnog stanovnika ove planete.

Suočen s potrebom društva da se nove generacije odgajaju s matematičkim obrascima i pojmovima koji su, još juče, bili nepojmljiva enigma i za najveće umove naše civilizacije, a danas na tim dostignućima funkcioniše gotovo sve što nam omogučuje normalan i udoban urbani život, Pikover je posegao za načinom koji i najveće skeptike oslobađa od straha prema novoj tehnologiji i matematiku pretvara u pravog ’kućnog mezimca’.

Ovaj odvažni mudrac je sačinio knjigu koja nam limese, logaritme, multidimenzionalnu geometriju, teoriju skupova, račun verovatnoće, čini tako dostupnim i čitljivim kao da su osnovne računske radnje s kojima su se naše bake dovijale na pijacama.

Opisati obim i rubove spoznaja o svetu do kojih smo došli uvek je bio vrhunski naučni izazov. Danas, kada se nove spoznaje objavljuju svakog meseca, veoma je važno obezbediti sredstva za brzo savladavanje novih predstava o svetu, u čemu je K. Pikover uspeo sa zadivljujućom lakoćom.

Zahvaljujući STRASTI PREMA MATEMATICI čitalac će brzo shvatiti kako funkcionišu računari, robotika kojom smo sve okruženiji, kako zapravo izgleda Svemir čije smo zrno prašine, ali će istovremeno dostići razvoj svesti u meri neophodnoj da i sam uroni u istraživanje najvećih tajni prirode.

Primeri i zadaci kojima nas Pikover uvlači u čudesni svet brojeva, protkani istorijskim referencama i pikantnim enigmama, bude nas iz tehnološke učmalosti i pripremaju za civilizacijske izazove koji, zapravo, sve više postaju naša svakodnevica. STRAST PREMA MATEMATICI je stoga već postala kapitalna, nezaobilazna odrednica za sve misleće ljude u našoj uzavreloj civilizaciji.


Ostali naslovi iz oblasti: Matematika

Izdavač: NNK international; 2007; Broširani povez; latinica; 29 cm; 394 str.; 978-86-83635-61-0;