Stambena arhitektura Beograda u 19. i početkom 20. veka

Residental Architecture of Belgrade in the 19th and at the beginning of the 20th century

Mirjana Roter Blagojević (autor)

Stambena arhitektura Beograda u 19. i početkom 20. veka

rasprodato

Kroz poglavlja ove monografije dat je pregled tipičnih elemenata, oblika i koncepcija koja su uticala na preobražaj arhitektonskog stvaralaštva u Beogradu tokom proteklih vekova. Tako se na jednom mestu mogu pronaći stručne analize, sa veoma dobro obrađenim primerima, neophodne za uočavanje bitnih karakteristika naše graditeljske prošlosti. Pored naučne tipološke analize i prikaza nastanka i razvoja stambenih oblika u periodu uspostavljanja moderne gradske strukture Beograda krajem 19. i početkom 20. veka, što do ovog monografskog dela nije bilo sveobuhvatno i iscrpno razmatrano.

Definiše se pojam „kuća“ kao neophodan okvir ljudskog života i kao prvi proizvod ljudskog intelekta preko koga se on iskazao kao pobednik nad prirodom. Monografija je bogato ilustrovana fotografijama u boji mnogih znamenitih građevina u Beogradu koje su nastale u 19. i početkom 20. veka. Pored stručne populacije kao što su arhitekte, istoričari umetnosti, građevinci i studenti navedenih fakulteta, knjiga će biti interesantna i zaljubljenicima Beograda koji žele da saznaju nešto više o istoriji svog grada.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Kuće , Beograd , Stambena izgradnja , Stambena arhitektura , Prostorno planiranje , Urbanizam , Stambene zgrade
Ostali naslovi iz oblasti: Arhitektura

Izdavač: Orion Art; 2006; ćirilica; 28 cm; 511 str.; 86-83305-27-9;