Srpsko-ruska susretanja

Milena Tepavčević (autor)

Srpsko-ruska susretanja

712 din

Stara cena: 880 din

U korpu

Izdanje povodom 350. godišnjice rođenja i 280. godišnjice smrti grofa Save Vladislavića
„Ljubav srpskog i ruskog naroda ne može da se razume bez poznavanja sudbinskih istorijskih okolnosti u kojima je došlo do prožimanja uticaja. Malo je poznato da su s naše strane reke monaha i obrazovanih crkvenih velikodostojnika nakon gašenja dva veka moćne nemanjićke države, uglavnom preko Hilandara i Vizantije, odlazile do Kijeva, Novgoroda, Moskve i drugih još razjedinjenih ruskih kneževina. Među srpskom elitom koja je mnogo doprinela na početku stvaranja Ruske carevine bila je i srpska kneginja Ana Jakšić Glinska, baba i glavni vaspitač prvog ruskog cara Ivana Groznog.


S ruske strane, sem reke ruskih izbeglica što su zapljusnule Srbiju nakon Oktobarske revolucije, te mnogobrojnih dobrovoljaca u svim ratovima koje je Srbija bila primorana da vodi, mnogo su doprineli i veliki književnici A. S. Puškin, F. M. Dostojevski, L. Tolstoj, A. Solženjicin i drugi.
Glavni junak knjige grof Sava Vladislavić, bio je do početka ovog veka potpuno zaboravljena istorijska ličnost. Ovaj veliki ruski diplomata, kulturni poslenik, reformator, putopisac, prevodilac, a iznad svega srpski rodoljub, svakako zaslužuje divljenje novih naraštaja.“ (autor)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Rusija
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Svet knjige; 2017; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 158 str.; 978-86-7396-622-9;