knjizara.com
Srpski narodni kalendar 2017-7525.

Dragomir Antonić (autor)

Srpski narodni kalendar 2017-7525.
rasprodato

U Srpskom narednom kalendaru za 2017/7525. godinu javlja se neobična pojava. Retka je, a ono što je retko, što izlazi iz uobičajenih tokova, uvek izaziva nagađanje. Šta ovo znači? Da li je to dobro ili loše? Ima li nekakvog predskazanja?
O čemu se zapravo radi?
Prvi dan ove 2017/7525. godine jeste nedelja i tad se završava ciklus porodičnih praznika koji se u narodu zovu Oci. Ciklus, strogo uzev, porodičnih praznika počinje s Detinjcima, nastavlja se s Matericama i završava se praznikom posvećenim očevima. Ovo je uobičajeno i ne bi izazvalo nikakva nagađanja da se ova godina, po gregorijanskom kalendaru, ne završava u nedelju i da tog dana nisu Oci.
Dakle, ova godi

na je počela sa praznikom Oci i tim praznikom se završava. Nije uobičajeno da se u jednoj godini dva puta slave Oci.
Da li je ovo neki znak, pokazaće vreme. Ili smo znake videli, a da toga nismo ni bili svesni…
Ovo je jedinstvena knjiga koja oslikava nasleđe i bogatstvo verovanja, u kojoj možete saznati više o mesecima mladim i starim, o kućnim duhovnim zašttnicima, narodnim svecima, bajalicama i uzrečicama i drugim običajima.

Pored svoje, ovaj kalendar osnovne funkcije, on objedinjuje sve ono što su predanje, mitološka i religiozna svest, etničke i etnološke posebnosti tokom vremena ugradili u narodno pamćenje. Kalendar je priča o nama u vremenu i vremenu u nama, o svemu što se oduprlo zaboravu baš zbog toga što je dopisano u jednom ovakvom mesecoslovu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srbija , Kalendari , Godišnji običaji
Ostali naslovi iz oblasti: Etnologija

Izdavač: Službeni glasnik; 2016; Broširani povez; ćirilica; 17 cm; 343 str.; 978-86-84497-50-7;