knjizara.com
Srpski identitet u Crnoj Gori

Zoran M. Lutovac (autor)

Srpski identitet u Crnoj Gori
1320 din
U korpu

Srpski identitet u Crnoj Gori višestruko je izazovna tema, pogodna za multidisciplinarno proučavanje. Tema je privlačna ne samo zbog aktuelnih društvenih procesa u Crnoj Gori, nego i zbog posledica koje ti procesi mogu imati na odnose Srbije i Crne Gore i, uopšte, na odnos Srbije prema pitanju srpskog identiteta.
Ova knjiga ima za cilj da čitaoca uvede u prirodu i značaj srpskog identiteta u Crnoj Gori i uzroke i posledice nove identitetske politike vladajućih elita, nadošle na plimi instrumentalizovanog nacionalizma, kao političke snage, smeštene u dominantno građanski ustavno-pravni okvir.
Crna Gor

a i srpski identitet u njoj posebni su po mnogo čemu, ali postoje i neke pravilnosti i osobine koje odlikuju sve identitete, uključujući i srpski u Crnoj Gori. U tom smislu, posebna pažnja posvećena je konstruktu ”drugog” u odnosu na koji se identitet gradi, dograđuje ili iznova izgrađuje. Sagledavanje ”drugog”, kao sastavnog elementa identiteta, veoma je bitno za razumevanje njegove suštine i promena koje su se u njemu desile, koje su u toku ili koje bi mogle da se konstruišu ili spontano dogode u budućnosti.
U centru pažnje ove monografije jeste nova identitetska politika Crne Gore, koja je počela da se gradi krajem devedesetih godina dvadesetog veka, posle sukoba vladajućih stranaka u Srbiji iCrnoj Gori i rascepa u DPS-u, do tada ubedljivo dominantnoj političkoj stranci Crne Gore. Nova identitetska politika gradila se postepeno i pažljivo, s obzirom na činjenicu da je srpski identitet duboko ukorenjen u crnogorskom društvu i da su upravo protagonisti novog crnogorskog identiteta do juče bili sledbenici i zaštitnici srpskog identiteta u Crnoj Gori.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Nacionalni identitet
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Institut društvenih nauka; 2015; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 170 str.; 978-86-7093-158-9;