knjizara.com
Srbija - svetska baština
Serbia - world heritage

Sanja Kesić Ristić, Brana Stojković Pavelka, Svetlana Pejić, Aleksandra Davidov Temerinski (autor)

Srbija - svetska baština
rasprodato

Knjiga “Svetska baština Srbije - Spomenici kulture na listi svetske kulturne baštine” prvo je stručno predstavljanje spomenika kulture sa liste UNESKO-a koji se nalaze na teritoriji Srbije.
Upis lokaliteta na UNESKO-vu Listu svetske baštine za svaku zemlju znači pre svega jačanje svesti građana, ali i njihovih vlada, za značaj očuvanja nasleđa, njegovu zaštitu, konzervaciju i obnovu. Jednom upisan na Listu svetske baštine, lokalitet ostaje vlasništvo zemlje u kojoj se nalazi, ali njegovo očuvanje za generacije koje dolaze dobija međunarodni značaj, istaklo je Ministarstvo kulture.
Pri izboru spome

nika koje je Srbija do sada predlagala za upis na Listu svetske baštine akcenat je stavljan na njeno srednjovekovno nasleđe i to najčešće na manastire i kraljevske mauzoleje koji pripadaju sferi vizantijskog kulturnog uticaja, ali sa prep
Na Listu svetske baštine upisani su manastir Studenica (1986), Stari Ras sa Sopoćanima, što je celina koja uključuje i crkvu sv. Petra i Pavla u Starom Rasu i manastir Đurđeve Stupove kod Novog Pazara (1979) i četiri spomenika na Kosovu i Metohiji upisana pod zajedničkim nazivom Srednjovekovni spomenici na Kosovu: manastir Dečani (pojedinačno upisan 2004), manastiri Pećka patrijaršija i Gračanica, kao i crkva Bogorodica Ljeviška u Prizrenu (2006).

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Spomenici kulture
Ostali naslovi iz oblasti: Umetnost

Izdavač: Republički zavod za zaštitu spomenika; 2010; Broširani povez; ćirilica; 20 x 20 cm; 240 str.; 978-86-80879-82-6;