knjizara.com
Srbi "vladinovci" : srpski političari u užoj Ugarskoj, pristalice ugarske vlade (1867-1905)

Kristian Jerić (autor)

Srbi "vladinovci" : srpski političari u užoj Ugarskoj, pristalice ugarske vlade (1867-1905)
rasprodato

O političkoj istoriji Srba u užoj Ugarskoj u drugoj polovini 19. veka dosta je pisano, ali najčešće samo o opozicionoj Srpskoj narodnoj slobodoumnoj stranci Svetozara Miletića i strankama nastalim iz nje. Ca druge strane, srpski političari koji su imali drugačije poglede i koji su delovali u okviru vladajuće ugarske Slobodoumne stranke ostali su van fokusa istoriografije. Budući da popunjava tu prazninu, monografija Kristiana M. Jerića predstavlja originalno naučno delo. Njen značaj

ogleda se u tome što najpre identifikuje Srbe pristalice ugarske vlade i potom analizira njihove političke poglede i delatnost na državnom i lokalnom nivou i na nivou srpske crkveno-narodne autonomije. Sem toga, značajna je i zbog toga što je u njoj zastupljen, u srpskoj istoriografiji retko korišćen, metod prosopografske analize.
(Iz recenzije dr Miloša Jagodića)

Sve do Jerićeve monografije izostala su temeljnija naučna istraživanja političkog i društvenog delovanja Srba prečana koji su za osnovu svog programa izabrali saradnju sa ugarskom vladom u drugoj polovini XIX i početkom XX veka. Pored odabira teme, posebna vrednost navedene monografije leži u činjenici da je autor rukopis zasnovao na obilnoj i vrednoj izvornoj građi, na velikobrojnoj i relevantnoj literaturi kao i na tekstovima savremene štampe. Pri tome, autor je arhivskim istra¬živanjima i analizi istorijskih izvora pristupio sa neophodnom dozom opreza, stoga su njegovi zaključci osnovani i pažnje vredni.
(Iz recenzije dr Dejana Mikavice)

Autor navedene monografije se opredelio za istraživanje jedne vanredno interesantne, slabo istražene, složene i prilično osetljive teme. Za razliku od istraživača koji su analizirali život i rad srpskih opozicionih političara, autor je detaljno proučio delatnost onih srpskih političara u užoj Ugarskoj koji su smatrali da se interesi Srba najbolje mogu zastupati u bojama vladine stranke. Radi se svakako o novom aspektu i širokim mogućnostima istorijskih istraživanja, kojima je svojim studioznim radom Kristian Jerić postavio solidne temelje.
(Iz recenzije dr Zoltana Đerea)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Vojvodina , Austrougarska
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu; 2019; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 376 str.; 978-86-6427-114-1;