knjizara.com
Razvoj i revolucionarna borba omladinskog pokreta u Novom Sadu

Marko Vojnović (autor)

Razvoj i revolucionarna borba omladinskog pokreta u Novom Sadu
1400 din
U korpu

U knjizi, Razvoj i revolucionarna borba omladinskog pokreta u Novom Sadu, Marko Vojnović se vraća na vreme svoga ulaska u politiku, prvenstveno u omladinsku organizaciju, u kojoj je na najvišim rukovodećim pozicijama proveo više od jedne decenije. Njegov stvaralački postupak, u pisanju hronike sopstvenog života i radnog angažmana, išao je obrnutim smerom. Knjiga ima veliku dokumentarnu vrednost, kao autentično svedočanstvo jednog od aktera u političkom i privrednom životu velikoga grada kakav je Novi Sad. To je istovremeno dragocen prilog svestranoj istoriji Novoga Sada. Srpski pisci

su u svojim delima, kroz junake svojih priča i vremenske ambijente u kojima su delovali, ispisali istinitu istoriju svoga naroda i države. Razdoblje o kojem svedoči Marko Vojnović bilo je egzemplarno, turbulentno i neponovljivo istorijsko vreme u državi Srbiji, najvećoj republici u federalnoj Jugoslaviji, zemlji koje više nema. Posle stravičnog Drugog svetskog rata, primenjen je komunistički model vladavine koji je u obnovi opustošene zemlje angažovao omladinu. Te dobrovoljne omladinske radne akcije i učešće mladih u njima poenta su sadržaja ove Markove knjige.

Marko je na primeru Novoga Sada, koji je u formiranju omladinskih radnih brigada i njihovom slanju na gradilišta prednjačio u Jugoslaviji, nadahnuto i precizno opisao radne akcije i stvorio brojne portrete najboljih akcijaša.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Novi Sad , Vojvodina
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2022; Tvrd povez; latinica; 24 cm; 231 str.; 978-86-515-1921-8;