Slučaj Kukocki

Ljudmila Ulicka (autor)

Slučaj Kukocki

924 din

Stara cena: 1155 din

U korpu

Slučaj Kukocki je velika knjiga o ruskoj istoriji XX veka i jedan od najznačajnijih romana svetske književnosti modernog doba.
Ljudmila Ulicka u ovom romanu hrabro progovara o jednom aspektu dramatičnog raskida sa istorijom koji se dogodio u Rusiji 1917. godine.
Sovjetske žene, u duhu revolucionarne etike, gube pravo na abortus. Zbog toga što je pravo na abortus pravo na slobodu dvadeset hiljada Ruskinja umire godišnje od posledica nadrilekarskih prekida trudnoće. Pavel Aleksejevič Kukocki je ginekolog, hirurg, akademik, ratni veteran, potomak loze slavnih lekara i, čini se, jedini čovek u Sovjetskom Savezu koji želi da promeni stvari iz korena.

Pavel zna kakva je nacionalna tragedija u pitanju: „Izgubili smo milione muškaraca, a sada gubimo hiljade žena.“
Iako je svestan koliku opasnost nosi suprotstavljanje revolucionarnoj doktrini, on ne preza od toga da nadređenima u Centralnom komitetu iznese projekat preuređenja zdravstvene zaštite koji se odnosi i na najosetljiviju temu: dozvolu vršenja abortusa.
Slučaj Kukocki na specifičan način obrađuje temu fizičkog, ali i mentalnog abortusa: kako prekida neželjene trudnoće, tako i odstranjivanja neželjenih misli.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ruska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Arhipelag; 2015; Tvrd povez; ćirilica; 22 cm; 257 str.; 978-86-523-0147-8;