Singđijan Gao

Singđijan Gao

Gao Singđijan (kin. ???, Ganzhou, Kina, 4. januar 1940.), francuski pisac, prevodilac i slikar kineskog porekla.
Gao Singđijan rođen je 1940. godine u gradu Ganzhou (provincija Đijangsji) u istočnoj Kini za vreme japanske invazije. Svoje prve književne radove napisao je s deset godina, a slikati u ulju počeo s 11 ili 12 godina. Diplomirao je francuski jezik i književnost na univerzitetu u Pekingu i nakon toga se posvetio pisanju i slikarstvu.
Za vreme Kulturne revolucije (1966.-76.) bio je u logoru za prevaspitavanje te je bio prinuđen da spali većinu svojih rukopisa, ali vlasti su ga i dalje napadale zbog njegovog pisanja. Godine 1987., nakon što mu je 1986. zabranjena drama "Druga obala", Singđijan se kao politički izbeglica seli u Francusku. Javno se odrekao Komunističke partije 1989. godine nakon masakra na Trgu Tienanmen u Pekingu i time postao politički izbeglica čiji rad je zabranjen u domovini.
Singđijan je poznat ne samo kao književnik već i kao slikar. Do sada je izlagao na mnogim samostalnim i zajedničkim izložbama, a slika u tradicionalnoj kineskoj tehnici crne tinte na pirinčanom papiru. Njegove slike su objavljivane kao ilustracije u zbirkama kineskih pesnika.

autor Singđijan Gao

1 naslova [prikazano 1-1]

Planina duše

Singđijan Gao

Stubovi kulture, 2001, ISBN: , latinica
Ključno ostvarenje aktuelnog dobitnika Nobelove nagrade za književnost. U ovom velikom delu savremene književnosti Singđijan povezuje drevne kineske ...

U korpu 990 din