knjizara.com
Šekspirov vrt u Parizu

Milorad Grujić (autor)

Šekspirov vrt u Parizu
rasprodato

Pripadnik srednje generacije, pesnik, prozni pisac, esejist, Milorad Grujić (1950), napisao je zanimljivu i složenu putopisno-esejističku knjigu. Podeljena u tri dela (Pariz - Banja Luka, Kotor, Šekspirov vrt u Parizu), ova je knjiga jedna vrsta svedočanstva o vremenu - ograničena na period tek minule, ali i trajuće savremenosti - smeštena između putovanja u Pariz na Salon knjige, boravak u Banja Luci i letnje dane provedene u Kotoru i prve časove bombardovanja Jugoslavije. Izmedu dv

e metafore, Šekspirovog vrta kao utopijske scene smeštene u Parizu - koja evocira fiktivni svet književnosti kroz šekspirovsku insceniranu floru, i egzistencijalne i istorijske strepnje koja se nadvija kao negacija svake utopije i svakog smisla, pisac značenjski smešta svoju viziju sveta.
Grujić se ne zadržava na redukovanim propozicijama putopisnog žanra, njegovom etnografskom i istoričistickom strašću, već nastoji da, u modusima naracije, koja počesto dospeva i do anegdotskog tona, esejističkog promišljanja određenih književnih, umetničkih, kao i političkih momenata, sa evokacijama i pozajmljenim glasovima znanja, stvori jedan hibridni žanr koji istovremeno možemo čitati kao intelektalnu ispovest o kontroverzama mišljenja u kontroverznom trenutku istorije, naratizovani esej ili esejiziranu reportažu. Pritom Grujić tom svom razrokom pogledu na stvari dodaje strukturalni okvir Šekspirovog vrta, koji postaje metaforičko i stvarno poprište cinizma istorije i njene nerasudnosti.
U Mrežama grujićevog pisma nailazimo na mnoge ličnosti i događaje francuske i naše kulturne i politicke scene, kao i na mnoge opservacije o istoriji, umetnosti, književnosti i politici, ali i na glasove i gestove umetnosti i mišljenja, koje pisac povezuje i ukršta sučeljavajuci ih tamnim glasovima vremena. Knjiga pisana sa upečatljivom lakoćom, sa pripovedačkim i esejističkim umećem, predstavlja zanimljivo i osobeno svedočanstvo o vrtlozima i vrtovima aktuelnog vremena.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Šekspir
Ostali naslovi iz oblasti: Putopisi, reportaže , , Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Kairos - Sremski Karlovci; 2000; Broširani povez; ćirilica; 12,5x20 cm; 140 str.; 86-7128-031-4;