knjizara.com
Samooblikovanje u renesansi - od Mora do Šekspira

Stiven Grinblat (autor)

Samooblikovanje u renesansi - od Mora do Šekspira
1589 din
Stara cena: 1870 din
U korpu

Samooblikovanje u renesansi je studija posvećena predstavama identiteta književnosti 16. veka. Grinblatovom knjigom, koja je ubrzo postala pravi klasik, započeo je pokret novog istorizma u teoriji književnosti i srodnim disciplinama. Baveći se vodećim predstavnicima engleske renesanse, kao što su Mor, Vajat, Spenser, Marlou i Šekspir, Grinblat istražuje strukturu identiteta i otkriva mnogostruke veze između renesansne kulture i oblikovanja identiteta u osvit modernog doba.
Predme

t Grinblatovog istraživanja jeste analiza istorijske i kulturne uslovljenosti konstruisanja identiteta u delima navedenih pisaca: od shvatanja prema kojem je identitet „voljno podređivanje legitimnim autoritetima kao što su Bog i država“ (Spenser), do toga da identitet nastaje tek „u trenucima kada je poredak - politički, teološki, polni – narušen“ (Marlou).
Samooblikovanje u renesansi predstavlja nezaobilaznu knjigu za sve one koji se bave pitanjem identiteta, izučavanjem evropske renesanse, engleske književnosti i novog istorizma.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Renesansa , Šekspir
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Clio; 2011; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 352 str.; 978-86-7102-395-5;