knjizara.com
Sedma republika - pop kultura u Yu raspadu

Ante Perković (autor)

Sedma republika - pop kultura u Yu raspadu
rasprodato

Svak tko rok i suvremenu kulturu osjeća kao vlastitu sudbinu, i svak tko devedesete doživljava kao moralni debakl, neka u ovoj knjizi potraži odgovore – živio ma u kojoj od bivših šest republika. Ili, možda, samo u sedmoj.
Ovo je esej o jugoslavenskoj pop kulturi, njezinu propadanju i izgledima za budućnost. Superioran stavom, stilom i erudicijom, autor ne preza od rasprave je li i rock suodgovoran za krvavu ratnu kupelj, pjenušavu od ritmova devedesetih. Zašto fašistički rock postoji samo u Hrvatskoj? Zašto je blizak Ceci iz Žitorađe u Srbiji? I jesu li moguće nove šezdesete? O tome piše Ante Perković, promišljeno i bez patetike. Ovako: „Zaustavite se

, molim, prije no što vam na pamet padne nostalgija. Nije ovo "Igra rock `n` roll cela Jugoslavija". Ne igra, nikad nije ni igrala. Pleme počinje umirati onog trenutka kad svoje rituale i navike prihvati kao dogmu... Ne bojte se, muzika ne umire, samo s tijela odbacuje parazite. A njih se nakupilo u ovih dvadeset godina. Kako lijepo reče bosanski psiho Damir Avdić: "Bratstvo i jedinstvo je završilo / Vrijeme je da se upoznamo onakvi kakvi stvarno jesmo."”

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Masovna kultura , Raspad Jugoslavije , Rok muzika
Ostali naslovi iz oblasti: Knjige o muzici

Izdavač: Službeni glasnik; 2011; latinica; 22 cm; 195 str.; 978-86-519-0959-0;