knjizara.com
Ruske teme

Zorislav Paunković (autor)

Ruske teme
rasprodato

Knjiga sadrži tekstove koji su objavljeni u listu „Politika”. Veći deo tekstova objavljen je u Kulturnom dodatku, za koji je autor redovno pisao 2004–2008, a jedan deo u kulturnoj rubrici. Tekstovi se objavljuju u celovitom obliku (neki od njih izašli su neznatno skraćeni). Posle objavljivanja u novinama pojedini tekstovi pojavili su se na internetu. Podaci o publikacijama izloženi su u Napomenama.
Većina tekstova u knjizi je o ruskoj književnosti, mada ima i onih koji su posvećeni drugim oblastima ruske kulture. Svi tekstovi se odnose na rusku tematiku, a često se razmatra i tema srpsko-ruskih veza. Kao dodaci, u

knjigu su uključeni članak povodom smrti Aleksandra Solženjicina iz časopisa „NIN”, koji ima dodirne tačke s tekstom o istoj temi iz „Politike”, i intervju urednice „Politike” Anđelke Cvijić sa Zorislavom Paunkovićem i Duškom Paunkovićem.
Autor je nastojao da sistematski piše o bitnim pojavama u savremenoj ruskoj književnosti i kulturi u ovom periodu, a pre svega o onima koje kod nas nisu dovoljno poznate. Pokušao je da pruži što potpuniju sliku o promenama u ruskoj kulturi. Tekstovi su nastajali istovremeno sa događajima kojima se bave, tako da poseduju određenu istorijsku dimenziju. Na kraju, može se govoriti o pristupu iz posebnog ugla jer su teme birane tako da budu zanimljive domaćoj publici.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ruska književnost (studije)
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Balkanski književni glasnik; 2010; Broširani povez; latinica; 21 cm; 204 str.; 978-86-87327-06-1;