knjizara.com
Jesenjin
Obećavajući susret

Zahar Prilepin (autor)

Jesenjin
5500 din
U korpu

Sergeja Jesenjina vole kao verovatno nijednog drugog pesnika na svetu. I to sve odjednom – i poeziju, i njega samog, kao čoveka. Ali ako bi da malo pažljivije sagledaju njegov život i rad, odmah iskrsavaju teška i nepomirljiva pitanja.

Da li je Jesenjin sovjetski, ili – antisovjetski pesnik? Hrišćanski, ili bogoborački pesnik? Pesnik za publiku sklonu kriminalu i pale devojke, ili inovator koji i danas utiče na svetsku poeziju? Seljački pesnik, ili imažinista? Koga je smatrao svojim najvećim rivalom u poeziji i zašto? Ko mu je bio istinski prijatelj? Kakav je njegov odnos prema boljševičkim vođama? Koliko ima dece i sa koliko žena? Najzad, koju je od

svojih žena zaista voleo? Da li je pio, ili su to izmislili zavidljivi ljudi? A ako je pio – ko ga je navukao na piće? Zbog čega su protiv njega vođeni krivični postupci? Da li je bio huligan, kao što je pisao o sebi, ili žrtva sticaja okolnosti? Čime se bavio tokom jedne i po godine dok je živeo van Sovjetske Rusije? I najzad, samoubistvo ili ubistvo?

Knjiga daje odgovore ne samo na sva navedena pitanja već i na mnoga druga. Zahar Prilepin, sebi svojstvenim osvetljavanjem i originalnošću, detaljno govori o životu Sergeja Jesenjina, izvlačeći neočekivane zaključke i primoravajući nas na snažno saosećanje.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ruska književnost (studije)
Ostali naslovi iz oblasti: Književnost i filologija

Izdavač: Službeni glasnik; 2022; Broširani povez; ćirilica; 25 cm; 868 str.; 978-86-519-2502-6;