knjizara.com
Knjiga o Dostojevskom

Jasmina Ahmetagić (autor)

Knjiga o Dostojevskom
840 din
Stara cena: 934 din
U korpu

U knjizi Jasmine Ahmetagić analizirana su dela koja ne čine centralnu struju opusa Dostojevskog, od kojih neka npr. uopšte nisu proučavana u našoj sredini (npr. “Gazdarica”), ali o njima postoji opsežna bibliografija van našeg govornog područja. No, i kada je reč o delima o kojima je i kod nas i u svetu mnogo pisano, autorka uspeva da pruži sasvim nove i drugačije uvide, zahvaljujući interdisciplinarnom pristupu (spoj psihologije, psihijatrije, naratologije i književne teorije).
Posebna vrednost ove knjige jeste dijalog koji se na njenim stranicama vodi sa proučavaocima dela Dostojevskog. Autorka je polemi

čna i prema onima koji važe za najveće poznavaoce dela Dostojevskog (npr. Bahtinu), ali je ta polemičnost diskretna i podrazumeva da su autoriteti postavljeni u dijalošku poziciju. Ono što treba istaći jeste jednostavnost s kojom je napisana ova, inače, složena knjiga koja se, fokusirana na dela Dostojevskog, bavi centralnim ljudskim iskustvima, od kojih je ljubav i gubitak kapaciteta za bliskost možda i jedno od najvažnijih.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ruska književnost (studije) , Dostojevski
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Blum izdavaštvo; 2024; Broširani povez; latinica; 21 cm; 232 str.; 978-86-6070-057-7;