knjizara.com
Rusija na prelomu vekova
poslednje decenije ruskog carstva od završetka Krimskog do početka Prvog svetskog rata (1855-1914)

Sava Živanov (autor)

Rusija na prelomu vekova
rasprodato

Naslov ove knjige koju predstavljamo jeste Rusija na prelomu vekova (Poslednje decenije imperatorske Rusije), odnosi se na istorijski prelom koji je ostvaren na prelazu iz 19. u 20. vek. U knjizi se izlažu i analiziraju sudbonosna zbivanja u Rusiji na početku 20. veka, čiji je tok i ishod uveliko odredio sudbinu ove zemlje tokom celog stoleća. Za razumevanje tih zbivanja u prve dve decenije proteklog veka bilo je neophodno da se oni posmatraju u okviru događanja dugog i srednjeg istorijskog trajanja.
E

poha imperatorske Rusije predstavlja to doba dugog istorijskog trajanja, čiju glavnu sadržinu čine procesi modernizacije Carstva, započeti reformama Petra Velikog, a nastavljani i prekidani imperatorima koji su se smenjivali na ruskom prestolu. Vreme između Krimskog i Prvog svetskog rata (1855-1914) predstavlja srednjoročno razdoblje u kome su se, u zgusnutijem vidu, ispoljavali protivrečni procesi modernizacije celog imperijalnog razdoblja, sa jasno izraženim reformama i konzervativnim reakcijama na te reforme.
Neravnomerni tok raznih strana modernizacije, njena asinhronost i asimetričnost - brzi tok kapitalističke industrijalizacije, nedovršenost socijalne modernizacije i skromni rezultati političke rekonstrukcije samodržavne monarhije, uz sve veći uticaj međunarodnog okruženja - zaoštravali su probleme Carstva i tražili energičnije rasplitanje brojnih čvorišta njegovih protivrečnosti. Stara dilema ruskog društva - očuvanje tradicionalnog samodržavnog ustrojstva ili njegova modernizacija - dobijala je u prve dve decenije 20. veka novu dimenziju: reforma ili revolucija.
Oko tako nastale svojevrsne trileme - očuvanje tradicionalnog samodržavnog ustrojstva, njegova reforma ili revolucionarno ukidanje - grupisale su se društvene i političke snage konzervativnih imperijalnih monarhista tradicionalista, liberalno-demokratskih reformatora i revolucionara raznih idejno-političkih usmerenja. U nejednoznačnim zbivanjima tokom prve dve decenije 20. veka, šansu su u pojedinim razdobljima naizmenično dobijale sve ove snage. Istoričari istražuju i objašnjavaju zašto su ta zbivanja imala ostvareni tok i isho

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Rusija
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Službeni list; 2002; Tvrd povez; latinica; 24 cm; 715 str.; 86-355-0559-X;