Rukopis Vojnič

nerešena zagonetka neobične knjige koja se vekovima odupire tumačenju

Rob Čerčil, Geri Kenedi (autor)

Rukopis Vojnič

865 din

Stara cena: 1018 din

U korpu

Šta je “Rukopis Vojnič”? Manuskript koji je 1912. godine “negde na jugu Evrope” pronašao Vilfrid Vojnič, Poljak, možda poreklom Litvanac, čije je prethodno ime bilo Mihal, ali ga je promenio kad je došao u London. Vojnič je krajem 19. i početkom 20. veka bio znameniti kolekcionar starih knjiga i rukupisa, imao je svoju knjižaru u Londonu, a uoči Prvog svetskog rada preselio se u Njujork. Kenedi i Čerčil ovako su ga opisali:
“ Rukopis Vojnič je mali kvarto (format četvrtine tabaka), čiji listovi se razlikuju po veličini, ali su u proseku oko 23 h 15 centimetara. Numerisani su na način na koji se to radilo u 16.

veku; poslednji broj je 116, ali nedostaje osam listova. Nekoliko listova je savijeno, čineći tako listove veće od dva spojena, a jedan list je veliki presavijeni “čaršav” jednak površini šest listova. Rukopis u ovom trenutku sadrži ekvivalent od 246 kvarto strana; ako se osam nedostajućih listova računa kao po dva na strani, onda je prvobitno imao ne manje od 262 strane. Poslednja strana sadrži samo ključ, a f. 57 v ima dijagram, do sada nedešifrovan, koji je verovatno ključ; od ostale 244 strane, 33 sadrži samo tekst, dok 211 sadrži crteže, obično uz nešto vodene boje, i skoro uvek sa nekim tekstom... Uopšte uzev, odlično je očuvana, mada je nekoliko strana malo odrano.”

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Rukopisi
Ostali naslovi iz oblasti: Filologija i lingvistika

Izdavač: Dosije; 2006; latinica; 24 cm; 253 str.; 86-7738-045-0;