knjizara.com
Religija, verovanje i građanski identitet

Ivan Ejub Kostić (autor)

Religija, verovanje i građanski identitet
990 din
U korpu

Knjiga „Religija, verovanje i građanski identitet“ bavi se (su)odnosom religije i građanskog identiteta. Navedeni odnos je od posebnog značaja za države Zapadnog Balkana, na kojem od 19. veka postoji značajno preklapanje između nacionalnog i religijskog identiteta.
Problematizovanje pomenutog identitetskog preklapanja važno je jer ono ukazuje na manipulaciju vere u političke svrhe, kao i na zloupotrebu religijskih učenja zarad ostvarivanja agresivnih i ekspanzionističkih nacionalnih projekata. U navedenom k

ontekstu, knjiga „Religija, verovanje i građanski identitet“ nastoji da otvori prostor za debatu o neophodnosti odbacivanja komunitarističkih politika i afirmacije inkluzivnih građanskih identiteta koji bi doprineli solidarnosti između pripadnika različitih nacionalnih i etničkih grupa – kako u Republici Srbiji, tako i u regionu. U knjizi poseban fokusu je stavljen na odnos konkretnih religijskih učenja pravoslavnog, rimokatoličkog i islamskog spram koncepta građanskog identiteta s željom da se pruži odgovor na pitanje da li, i na koji način, je moguće da tri abhramovske religije doprinesu ostvarivanju pluralnih i otvorenih društava.
U knjizi “Religija, verovanje i građanski identitet” objavljeni su prevodi radova eminentnih katoličkih, pravoslavnih i islamskih teologa Miroslava Volfa, Emanuela Klapsisa, Hasana Hanafija i značajnog teoretičara multikulturalnog društva Tarika Maduda. Osim prevedenih radova u knjizi je objavljeno i sedam radova autora iz regiona koji su iz različitih saznajnih uglova tretirali zadatu temu. Autori radova u knjizi su: Vukašin Milićević (Pravoslavni bogoslovski fakultet, Univerzitet u Beogradu), Rastko Jović (Pravoslavni bogoslovski fakultet, Univerzitet u Beogradu), Ana-Marija Raffai (Regionalna adresa za nenasilno djelovanje, Zagreb), Zorica Maros (Katolički bogoslovni fakultet, Univerzitet u Sarajevu), Biljana Đorđević (Fakultet političkih nauka, Univerzitet u Beogradu), Seid Halilović (Centar za religijske nauke „Kom“, Beograd) i Ivan Ejub Kostić (Balkanski centar za Bliski istok, Beograd).

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Islam
Ostali naslovi iz oblasti: Religija i teologija

Izdavač: Balkanski centar za Bliski istok; 2019; Broširani povez; latinica; 21 cm; 160 str.; 978-86-80804-06-4;