knjizara.com
Rečnik savremenog beogradskog žargona

Nataša Gerzić, Borivoj Gerzić (autor)

Rečnik savremenog beogradskog žargona
rasprodato

Rečnik aktuelnog beogradskog žargona. Preko 4000 novih žargonskih reči i izraza koji se mogu čuti na ulicama Beograda.
Namenjen svima, prvenstveno mladim ljudima - da upotpune svoje znanje o jeziku i da se zabave.
Prvi i jedini rečnik savremenog beogradskog žargona.
Izdavački poduhvat godine u oblasti specijalizovanih rečnika.
Autori su u ovom specijalizovanom rečniku sa više od 4000 odrednica žargonskih reči i izraza pokušali da "prikucaju na papir" najnestalniji deo srpskog jezika, koji se mogao čuti na beogradskim ulicama u poslednjih deset godina. Rezultat njiho

vog napora je šarmantna i duhovita knjiga, namenjena pre svega alternativcima, mladim piscima, navijačima, rokerima, studentima, klincima i svima onima koji svakodnevno "šifriraju" standardni jezik, kako bi upotpunili svoje znanje i dobro se zabavili, ali i onima kojima je ovaj, "najsočniji" i najživlji segment jezika uvek izmicao ili su ga se svesno odricali sa moralizatorskim predrasudama, da bi o njemu eventualno napisali željeni magistarski rad iz "liberalne lingvistike".
"Rečnik savremenog beogradskog žargona" ("Istar", 2000.) "kupi" ceo onaj nanos slenga koji je "prevejao" konzervirani "Rečnik srpskog žargona" Dragoslava Andrića iz 1976. godine.
Knjiga je još "vruća" tako da se u njoj, pored mnoštva izraza iz svih oblasti u koje se jezik ufurao, nalaze i odrednice iz nedavnih političkih previranja, a, kako kažu autori, on će uvek i iznova biti menjan i dopunjavan. Na kraju, on je u startu neophodan da biste izbegli neprijatnosti tipa da vas ortak "isplizi da ga iščekićate kod fikusa, bez onih krndelja", a vi to ne uradite jer ste ubili čuku pokušavajući da iz pogrešnog priručnika saznate nešto o tome "kakve to opasne insekte treba da istrebite" iz listova svog sobnog bilja. Kao i u sve većem broju situacija na ulici. Ili bilo gde drugde.
Matija Jovandić

Leksikološki i naučno gledano, ovaj rečnik predstavlja dragocen materijal za obradu za neke malo liberalnije krugove naših filologa koje očigledno dolaze, a kao izdavački poduhvat, ovaj rečnik će sigurno naći svoju publiku kako među ljudima koji traže inspiraciju u bilo kojoj vrsti pisanja, tako i među svima onima kojima će predstavljati zabavu da najzad vide odštampane i u rečnik unesene reči koje inače svakodnevno koriste pa ovaj rečnik mogu čitati kao neku vrstu zabavne literature, gotovo kao roman ili zbirku kratkih priča.

Pavle Ćosić


Ostali naslovi iz oblasti: Rečnici , , Sociologija , , Filologija i lingvistika

Izdavač: Istar; 2002; Broširani povez; latinica; 21 cm; 335 str.;