knjizara.com
Englesko-srpski rečnik fraza i idioma: preko 5000 fraza i idioma

Borivoj Gerzić (autor)

Englesko-srpski rečnik fraza i idioma: preko 5000 fraza i idioma
rasprodato

Pošto su tri izdanja ovog dugo očekivanog rečnika vrlo brzo rasprodata autor je preradio i dopunio rečnik, koji je sada obogaćen mnogim novim frazama i idiomima, kao i odgovarajućim primerima.
Svaki jezik se menja veoma brzo, u skladu s razvojem izražavanja i grananjem života, naročito specijalne forme jezika, kao što su fraze i idiomi, ili žargon. Gerzić je građu za svoj rečnik crpeo iz savremenog engleskog jezika, pisanog i usmenog, i primeri koje on daje uglavnom su iz engleskih i američkih novina i časopisa, ili književnih dela - dakle, autentični su. Srpski ekvivalenti engleskih odrednica prevedeni su znalački, duhovito i u skladu s našim jezikom. Rad na ovakvom rečn

iku je posao za tim stručnjaka i pravo je malo čudo što je ovde reč o jednom autoru, koji se predstavlja kao pionir ovakve vrste leksičkih poduhvata.

Rečnik je neophodan svim prevodiocima sa engleskog, kako u literaturi i novinarstvu, tako i u prevođenju bioskopskih i televizijskih filmova jer je engleski jezik pun jezičkih zamki koje mogu da dovedu u nedoumicu - čudnovat izgovor, nelogična gramatička pravila itd. - ali najčešće se greši u razumevanju i upotrebi fraza i idioma. Greške su česte jer su fraze živopisne i bukvalno prevođenje dovodi smisao rečenice do apsurda. Rečnik je potreban kako đacima, studentima i prevodiocima, tako i svima onima koji žele da uđu u suštinu najdominantnijeg svetskog jezika i upoznaju njegov duh, koji se kroz stilske figure najelegantnije izražava.

Četvrto, prerađeno i dopunjeno izdanje ovoga rečnika sadrži preko 5000 savremenih fraza i idioma ilustrovanih pažljivo izabranim primerima koji pokazuju kako se i kada ti izrazi upotrebljavaju. Rečnik omogućava brzo pronalaženje i razumevanje željene fraze ili idioma.

Branka i Čarls Robertson

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Engleski jezik , Frazeološki rečnici , Frazeologija
Ostali naslovi iz oblasti: Rečnici

Izdavač: Istar; 4. izdanje, 2002; Broširani povez; latinica; 21 cm; 386 str.; 86-902311-4-5;