knjizara.com
Razvojni problemi privrede i društva
eseji i osvrti

Radovan V. Pejanović (autor)

Razvojni problemi privrede i društva
1320 din
U korpu

Razvojni problemi privrede i društva postali su ključni za dalju egzistenciju čovečanstva. Otuda mnogi autori (Stiglic, Piketi, Milanović, Saks, Čomski, Badju, Hefe) upozoravaju i s pravom ističu da bi 21. vek morao da bude vek održivog razvoja, nasuprot 20. veku, koji je bio vek neodrživog razvoja, sa svim negativnim posledicama što su pratile i prate ovaj koncept oličen u globalnom, neoliberalnom kapitalizmu. Da li će d

o tog sudbinskog preokreta doći, zavisi, pre svega, od naše volje, odgovornosti, svesti, razuma, razboritosti, mudrosti i pameti da se problem spozna, da se dela, uputi apel, te da se izvrši pritisak na sve, naročito na vodeće države i kompanije u svetu da promene (do)sadašnje politike i sisteme vrednosti koje nas vode u propast. Iz globalne krize može se izaći globalnim delovanjem.
Ono što je zajedničko svim esejima i osvrtima u ovoj knjizi jeste naglašavanje nužnosti promena. Reč je o potrebi koncipiranja i realizaciji nove paradigme razvoja. Obrisi tog novog koncepta i nove razvojne paradigme dati su ovde, uz argumentovanu kritičku analizu, kao i kritičko preispitivanje aktuelnih problema privrede i društva.
R. P.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srbija
Ostali naslovi iz oblasti: Sociologija

Izdavač: Akademska knjiga; 2017; Broširani povez; latinica; 23 cm; 286 str.; 978-86-6263-166-4;