knjizara.com
Razvojna psihologija

Ivan Jerković, Marija Zotović (autor)

Razvojna psihologija
2470 din
U korpu

Prvo izdanje ove knjige nastalo je 2010.godine i vrlo brzo tiraž je bio rasprodat. Ovaj udžbenik naišao je na izuzetno pozitivan prijem u našoj akademskoj javnosti, pogotovo onoj koja se bavi obrazovanjem nastavnika. S jedne strane su to studenti psihologije, a sa druge studenti različitih nastavničkih usmerenja, učitelji, pedagozi, vaspitači, defektolozi itd. Poglavlja u knjizi bila su razvrstana u četiri velike celine. Prva se

odnosila na opšte probleme razvojne psihologije (u kojoj se iznose osnovne istorijske i teorijske odrednice razvojne psihologije), druga na procedure prikupljanja podataka (upitnik, intervju, posmatranje, skale procene i sociometrijski postupak), a u trećoj su se obrađivali periodizacija razvoja i životna razdoblja globalno. Četvrtu celinu činila su poglavlja koja se bave razvojem psihičkih funkcija kao što su: emocije, inteligencija, govor, motorika itd.
U ovom drugom, dopunjenom i izmenjenom izdanju, po rečima autora, učinjeno je nekoliko intervencija. Prvo, redosled poglavlja je promenjen da bi odgovarao redosledu izlaganja sadržaja u nastavi na univerzitetu, onako kako je autori održavaju. Drugo, napisana su dva potpuno nova poglavlja (o dečijem crtežu i dečijoj igri) koja upotpunjuju sadržaj u odnosu na prethodno izdanje, tako da se za ovo izdanje može reći da predstavlja zaokruženu celinu u oblasti. Treće, neka postojeća poglavlja pretrpela su određene izmene tako što je napisan još dodatni tekst. Takav je slučaj u poglavljima koja obrađuju teorijske pristupe Pijažea i Vigotskog, kojima su pridodati kraći tekstovi na temu teorije uma i metakognicije. Četvrta izmena odnosi se na pokušaj autora da obogaćivanjem teksta ilustracijama (crtežima i fotografijama) grafički učine pisani sadržaj prijemčivijim za čitanje i informativnijim.
Nadamo se da će životni put ovog izdanja udžbenika nastaviti da sledi uspešan tok razvoja u njegovoj mladosti i da će biti od pomoći u obrazovanju kompetentnih stručnjaka u oblasti psihologije i obrazovanja nastavnika.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Razvojna psihologija
Ostali naslovi iz oblasti: Psihologija

Izdavač: Centar za primenjenu psihologiju; 2. izdanje, 2017; Broširani povez; latinica; 24 cm; 335 str.; 978-86-89377-28-6;